//

Послання релігійних лідерів до учасників зустрічі Тезе в Берліні

Берлін, місто-символ для всіх, хто прагне подолати стіни поділу і відновити довіру, з сьогоднішнього дня по 1 січня приймає понад 30 тисяч молодих людей з усього світу. Вони прибули сюди з традиційним «Паломництвом довіри»,  надхненим екуменічною спільнотою Тезе. Учасникам зустрічі направили свої послання численні релігійні та громадські діячі.

 

У своєму зверненні Папа Бенедикт XVI бажає молоді «заглибитися в витоки довіри» та «прокласти шляхи довіри по всьому світу». «Довіра, - пише Папа, звертаючись до юнаків і дівчат, - не означає сліпу наївність». «Звільнившись від рабства страху, довіра, що надихається вірою в Христа і в життя Святого Духа у ваших серцях, робить вас більш далекоглядними і готовими відповісти на безліч викликів і труднощів, з якими стикаються чоловіки і жінки сьогодні».

 


Патріарх Варфоломій I також відправив лист учасникам зустрічі Тезе. Він пише, що життя можна порівняти із «мандрівкою чи паломництвом», і наголошує: «Солідарність не повинна бути лише девізом деяких політичних партій». «Мова йде про обітницю, яке залучає всю людську особистість» - як на рівні дії, так і на рівні молитви.

 


Патріарх Московський і всієї Русі Кіріл в посланні до молоді нагадує, що щире зобов'язання людської солідарності вкорінюється в Одкровенні, явленному за допомогою Різдвяних тайн, про «Божественне синівство всіх людей, а значить, і братерство між ними, яке перевищує всякі національні та соціальні відмінності».

 


«Бог, - пише, звертаючись до молодих людей, архиєпископ Кентерберійський, - з вами у всякому ділі». Він «завжди розширює горизонт, роблячи його більш цікавим».

 


Генеральний секретар Всесвітньої лютеранської федерації Мартін Юнге пише: «Ми - в пастці, якщо не довіряємо Богу», а покладаємося на гроші, на ринки і виключно на наші здібності.

 


Генеральний секретар Всесвітньої Ради Церков Олав Фіксе-Твейт додає: «Сьогодні світ повний непевності». «Ситуації і обставини, - зауважує він, - можуть бути важкими, але якщо ми залишаємося єдині, твердо вірячи - ніщо не може встати між нами і любов'ю Христовою, - то ми зможемо з рішучістю перемогти цю невпевненість».

 


У світі, охарактеризованим «недовірою до установ», багато розчарованих встановленим порядком, пише, у свою чергу, генсек ООН Пан Гі Мун. У цих умовах солідарність є «справжнім фундаментом для глобальних рішень».

 

А президент Ради Європи Герман Ван Ромпей пояснює: солідарність, пов'язана з особистістю Ісуса Христа, здатна породжувати «конкретну любов, залучену в реалії світу».

 

Канцлер ФРН Ангела Меркель у своєму зверненні до учасників зустрічі Тезе в Берліні зауважує: у цьому році в німецькій столиці очевидні свідчення того, що «свобода і демократія не приходять самі собою, їх слід постійно оновлювати і оживляти».

 


Засновник екуменічної спільноти Тезе брат Роже, вбитий 16 серпня 2005 психічно неврівноваженою жінкою, побував у Берліні в 1986 році. Тоді більше 6 тисяч осіб з тодішньої НДР брали участь в молитовних зустрічах, що проходили у двох храмах: католицькому і протестантському. Сьогодні Берлін, де жива пам'ять про глибокі заворушеннях, але також - символ нової надії, приймає тисячі і тисячі молодих людей.

 

Після приїзду в місто їм вручають лист «До нової солідарності». Його написав учасникам нинішній пріор спільноти Тезе брат Алоїз. Він пояснив, що сьогодні необхідно знайти нову підставу для солідарності. І довіра, якої так не вистачає в суспільстві, - основоположна цінність. Потрібно знайти підстави для довіри в світі, де взагалі важко вірити. А віра - це і є довіра, каже брат Алоїз. У своєму листі він, зокрема, закликає ділитися з бідними - в тому числі і на рівні держав.

 


На щастя, каже пріор Тезе, сьогоднішня молодь шукає сенсу життя не тільки в матеріальному, але і в людських відносинах, в довірі - без якої суспільство не може існувати.
Сьогодні Берлін більше не розділений стіною, але як і раніше є чимало бар'єрів - забобонів, які поділяють людей і народи. Як же подолати ці бар'єри? «Стіна не була споруджена навічно, - відповідає брат Алоїз. - І це підбадьорює нас, спонукаючи скинути і інші стіни, що існують донині ».

 

За матеріалами: Радио Ватикана