//

Послання Папської ради з охорони здоров'я і пастирської турботи з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 2011

Всесвітній День боротьби з ВІЛ/СНІДом у 2011 році повинен стати новою можливістю, щоб сприяти загальному доступу до лікування інфікованих, покласти кінець передачі вірусу від матері до дитини і розпочати вивчення нового стилю життя, який підходить до сексуальності правильно і відповідально. Це також відповідний момент для відновлення боротьби з суспільними упередженнями і підтвердити моральну, духовну і, наскільки це можливо, фізичну близькість інфікованих та членів їхніх сімей.

 

Цю близькість доводить вже тривалий час Папська Рада, чого конкретним виразом був симпозіум, проведений у травні цього року на тему: «Догляд за особою в центрі профілактики захворювань та лікування ВІЛ-СНІДу». Протягом двох днів роботи було показано, як багато може і повинно бути зроблено в ділянці боротьби з пандемією, щоб допомогти країнам, які найбільше постраждали від нього, які належать здебільшого до Південної Африки.

 

Хоча міжнародне співтовариство понад двадцять років тому вже почало активні дії, щоб запобігати поширенню інфекції, на жаль, люди все ще вмирають від СНІДу, щороку гине мільйон вісімсот тисяч людей. Це люди, які могли б вести нормальний спосіб життя, якщо б вони мали доступ до відповідної медикаментозної терапії, відомої як антиретровірусна.

 

Більше не можна виправдовувати смерть, як і біль близьких, зубожіння сімей, зростання рівня їхньої соціальної маргіналізації і страждання дітей-сиріт, часто в дуже молодому віці. Так само не можна виправдати ситуації передачі вірусу від матері до дитини, яка часто стає жертвою, перш ніж починає бачити контури оточуючого її світу.

 

Якщо невідкличним є розширення доступу до лікування для всіх народів і соціальних груп, то з іншого боку, все ще доконечною є формація і освіта для всіх, особливо нових поколінь переживання досвіду сексуальності, яка заснована на «антропології, закоріненої в природному праві, і освіченої Слово Божим». Церква через Своє вчення закликає до способу життя на основі стриманості та подружньої вірності, а також до відмови від статевої розбещеності, тому що, як підкреслюється в Постсинодальному Апостольському Повчанні Africae Мunus, все це ставить питання про «інтегральний розвиток», до якого мають право люди і спільноти.

 

 

Закликаючи повторно до заангажування і солідарності щодо постраждалих від ВІЛ-СНІДу, що зазнали шкоди прямо або побічно, в духовній єдності зі Святим Отцем, ми дякуємо всіх тим, хто протягом багатьох років оточує їх турботою. Я маю на увазі установи та всі зацікавлені інституції в секторі охорони здоров'я, зокрема, пов'язані зі СНІДом, і добровольців, які виконують «важливу і чудову роботу».  Без сумніву, вони заслуговують на підтримку в їхній діяльності, яка повинна бути вільною від усіх утисків та ідеологічних залежностей з боку міжнародних організацій та спонсорів.

 


Ми хотіли б, нарешті, висловити нашу солідарність щодо до людей з ВІЛ та їхніх родичів, а також до всіх медичних працівників, які, піддаючи себе ризику інфекції, не вагаючись, вживають всіх можливих заходів відповідно до стану здоров'я та гідності особистості хворих на СНІД.

 


За матеріалами: Radio Watykańskie