//

Послання Папи Патріархові Варфоломію I: «Йти до єдності, навіть якщо шлях буде довгий і важкий»

Продовжувати йти до повної єдності, навіть якщо «цей шлях може здатися довгим і важким»: такими словами Папа Бенедикт XVI звернувся у своєму посланні до Патріарха Варфоломія I з нагоди свята святого апостола Андрія Первозванного, покровителя Константинопольського Патріархату.

 

Папський документ був вручений Варфоломію I президентом Папської ради зі сприяння християнській єдності кардиналом Куртом Кохом, який прибув у Стамбул разом із делегацією з Ватикану на свято святого апостола Андрія.

 

У своєму посланні до Патріарха Папа Бенедикт XVI закликає до «реальної і глибокої єдності, навіть якщо вона поки недосконала», до єдності,  що «грунтується не на людських мотивах ввічливості або пристойності, але на нашій спільній вірі в Господа Ісуса Христа». Папа закликав «з упевненістю рухатися вперед по шляху, який веде до відновлення повної єдності». На цьому шляху вже досягнуто значного прогресу, але його слід і далі розвивати, навіть якщо це може здатися «довгим і важким». «Ми маємо намір продовжувати роботу в цьому напрямку, - додав Папа, - втішаючись молитвою, зверненою Господом нашим Ісусом Христом до Свого Отця: 'Вони нехай будуть в Нас єдине, - щоб увірував світ, що Ти послав Мене' (Ів. 17:21 )».

 

Папа Бенедикт XVI висловив глибоку вдячність за слова, сказані Патріархом Варфоломієм I в кінці святкування 50-річчя відкриття Другого Ватиканського собору і початку Року Віри. Святіший Отець нагадав про «щиру і справжнью дружбу» з Вселенським Патріархом, яка виходить з відповідальності, до якої «вони обидва покликані як християни і пастирі стада». Дружба, - додав Бенедикт XVI, - це мотив «великих надій» на зміцнення нашої співпраці, особливо для того, щоб з «новою силою свідчити про євангельське послання в сучасному світі».

 

Для обох предстоятелів Церков «найтерміновішим завданням, - продовжив Папа, - є питання, як наблизитися до сучасної людини в справі благовістя милосердного Бога», - людини сьогоднішнього дня, яка часто є «відверненена, нездатна до глибоких роздумів про сенс свого існування», людини , розчарованій утопіями.

 

Церква не має іншого послання, крім «Євангелія Бога», - додав Папа. - Вона не має іншого методу, крім апостольського звіщення, підтриманого свідченням святого життя пастирів і Народу Божого. «Господь Ісус, - продовжив Папа, - сказав, що 'жнив багато' (Лк. 10:2), і ми не можемо допустити, щоб ці жнива були загублені через нашу слабкість і через наші поділи».

 

Зі свого боку Патріарх Варфоломій I заявив, що незважаючи на труднощі, «екуменічний шлях незворотній». Під час святкувань в патріаршій церкві в районі Фанар у Стамбулі Вселенський Патріарх закликав також брати участь у діалозі, намагаючись бачити насамперед те, що об'єднує, а не те, що розділяє.

 

Патріарх Варфоломій I оголосив про завершення робіт з підготовки до великого Всеправославного Собору, який буде скликаний найближчим часом.

 

Візит представників Святійшого Престолу є частиною традиційного обміну делегаціями з нагоди урочистостей святих покровителів обох Церков: 29 червня в Римі на святкування святих апостолів Петра і Павла, і 30 листопада в Стамбулі на святкування святого апостола Андрія Первозванного.

 

До складу ватиканської делегації увійшли кардинал Курт Кох, єпископ Брайан Фаррелл, монсеньйор Андреа Пальмер і апостольський нунцій в Туреччині архиєпископ Антоніо Любічелло. Делегати Святійшого Престолу взяли участь в урочистій Божественній літургії, а потім зустрілися з Патріархом і з синодальної комісією по зв'язках з Католицькою Церквою.

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va