//

Поручаємо цю архидієцезію під опіку Небесної Матері. Кардинал Йозеф Томко під час урочистого богослуження у Львові

«Стародавнє архиєпископство західного обряду з осередком у місті Львові святкує цього року важливий ювілей: 600 років від його заснування. В зв’язку з цим ювілеєм я з великою радістю приїхав до вас, як особливий посланець Святішого Отця Бенедикта XVI. Приношу Вам його поздоровлення та Апостольське благословення, яке уділю наприкінці цього Євхаристійного богослуження», – цими словами, у суботу, 8 вересня 2012 р., кардинал Йозеф Томко, вислужений Префект Конгрегації Євангелізації Народів, розпочав свою проповідь в львівській катедрі латинського обряду під час Служби Божої, приуроченої святкуванням 600-річчя перенесення осідку римо-католицьких митрополитів з Галича до Львова. Перед її початком з львівського санктуарію святого Антонія Падуанського до катедрального храму пройшла щорічна процесія на честь блаженного Якова Стрепи, Небесного покровителя Львівської архидієцезії латинського обряду, який був її архипастирем від 1391 до 1409 року.

 

Передавши щирі вітання Папи та свої особисті присутнім на Євхаристійному богослуженні католицьким ієрархам, духовенству, чернецтву та мирянам, як також представникам інших конфесій та влади, кардинал Томко звернув увагу на те, що це перенесення осідку архидієцезії відбулося у свято Різдва Пресвятої Богородиці Діви Марії, яке (за новим календарним стилем) відзначалося саме цього дня. Що ж спільного між цими двома святкуваннями?

 

Проповідник зауважив, що Богородичне свято відсилає нас до подій двотисячолітньої давності, адже «ми зібралися сьогодні тут, навколо вівтаря Її Сина саме тому, що Вона привела Його на світ», – пояснив він, додаючи, що Марія має важливе місце в історії спасіння, а тому Її свято добре підходить до ювілейного святкування.

 

«Бог створив Адама і Єву щасливими і дав їм використовувати землю, як райський сад. Вони не мали вмерти, і були наділені свободою і здатністю розпізнавати Божу доброту. Однак, вони піддалися спокусі диявола: “Ви будете як Бог”, ви самостійно будете вирішувати, що є правильним і неправильним, самостійно и свавільно будете панувати над усім», – продовжував кардинал Томко, пригадуючи, що внаслідок цього на прародичів спало покарання за зловживання свободою, а через них – усе людство оповила немовби темнота.

 

«Милосердний Бог змилувався над людьми і при виголошенні прокляття над спокусником запалив зорю надії на майбутнє, пообіцявши, що Мати і Син переможуть зло. Це була перша добра новина – протоєвангеліє», – сказав проповідник, зазначивши, що ми знаємо, що ними є Пречиста Діва Марія та Її Син Ісус Христос. Ось чому народження Пресвятої Богородиці є надією для цілого світу, а після Різдва Господа і Бога Нашого Ісуса Христа у світі не було важливішого та ціннішого народження.

 

«День народження матері – це завжди радісна подія», яка збирає дітей та внуків, – вів далі Папський посланець, – а Пречиста Діва Марія є нашою духовною матір’ю. Вона є Божою Матір’ю і Матір’ю Церкви. «Вона є Матір'ю і вашої архидієцезальної спільноти, як показує ваше сьогоднішнє свято», – звернувся проповідник до присутніх, наголошуючи на тому, що це повинно спонукати до ще глибшого духовного життя, до свідчення своєї віри в громадському житті. Повинно заохотити нас впустити Її до свого серця, до своєї домівки та сім’ї, щоб у ній панувала «чиста і справжня любов», щоб вони були місцем, «де народжується та зростає життя, де дітей виховують до мужності у вірі, до молитви, працьовитості і порядності.

 

«До цієї молитви і побажань приєднується і Святіший Отець Бенедикт XVI», – сказав на завершення кардинал Йозеф Томко, зазначаючи, що метою цих урочистих богослужень є «дякувати, благати і просити прощення. Перш за все, – сказав він, – ми хочемо славити Бога за всі блага, які протягом шестисот років отримала ця архидієцезія, яку на майбутнє ввіряємо під особливий захист Небесної Божої Матері».

 

Після завершення Служби Божої на Катедральній площі заплановано євангелізаціний концерт, а ввечері у Львівській Опері – вечір на честь Папи.

 

Джерело: Радіо Ватикан