//

Португальці вважають новий закон дозволом на евтаназію

У Португалії від четверга починає діяти закон про так званий заповіт життя. Нові правила допускають лікарям зберігати пасивність у ситуації, коли пацієнт не згоден на лікування, яке збільшить його страждання.

 

Відповідно до закону кожен психічно здоровий громадянин Португалії може визначити деталі щодо свого лікування у ситуації, якщо б він втратив свідомість, наприклад, після аварії.

 

Згідно з новим законом, у заповіті можна визначити форми, в рамках яких пацієнт може лікуватися, і умови, на яких він може відмовитися від медичних процедур. Правила також передбачають можливість відмови від терапії, яка може продовжити життя, але буде агресивною і поглибить страждання пацієнта.

 

Закон вказує, що «побажання щодо форм лікування після втрати свідомості має бути представлене в деталях. Крім того, на особу, що пише заповіт, не можуть тиснути інші люди».

 

Закон про заповіт життя пацієнта розкритикували члени Національної ради з питань етики і наук про життя (CNCEV), консультативного органу парламенту Португалії. За словами президента Ради, Мігеля Сільви, нові правила є неповними і потребують термінових змін.

 

Уточнення закликають внести і деякі представники Католицької Церкви в Португалії, однак єрарх єпархії Фатіма-Лєріа вважає, що наразі закон має на меті таки захист пацієнтів, а не узаконення евтаназії.


Португальський єпископат ще не випустив жодного офіційного повідомлення щодо закону про заповіт життя.

 

За матеріалами info.wiara.pl