//

Попри відсутність безпеки у Бурунді, країна святкує золотий ювілей свого посвячення Матері Божій

Заклопотаність із приводу відсутності безпеки в Бурунді висловили єпископи цієї країни. У заяві, представленій президентові, йдеться про те, що існуюча ситуація може підірвати процес демократизацію Бурунді. "Національному поєднанню загрожує відсутність безпеки і дефіцит взаємної довіри між політиками" – пишуть єпископ Бурунді. Вони закликають до діалогу, який допоможе запобігти наступній хвилі насильства і привести до миру.

 

 

У Бурунді нарешті закінчилася громадянська війна між хуту і тутсі, що тривала десятиліттями. Хоча вона й не спричинила геноциду, як у сусідній Руанді, але внаслідок конфлікту загинули тисячі жертв. Упродовж декількох років тут панує мир, однак, армія не в змозі приборкати діяльність повстанців, які вже стали звичайними бандитами.  З міркувань безпеки багато доріг закривають на ніч.

 

У тому, що ситуація в Бурунді й далі далека від нормальної, останнім часом переконалася група монахинь і священиків. Бандити напали на три автомобілі, що везли їх до Бубанзи. Вони вбили одного поліцейського та жорстоко побили священика і чотирьох монахинь. Через важкий стан двох монахинь, їх терміново евакуювали до лікарні Німеччини спеціальним літаком.

 

 

При цьому Бурунді переживає ювілейний рік з нагоди 50-річчя посвячення країни Божій Матері. Основні святкування відбулися в національній марійській святині в Meджері, де якраз незадовго до здобуття незалежності відбулася посвята Марії. Під час урочистості згадували нелегкі роки побудови незалежності та молилися за мир. Матері Божій довірили також процес національного поєднання. В урочистості взяли участь представники Церкви та уряду, а також тисячі вірян, що прибули пішим паломництвом з усіх восьми єпархії Бурунді.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie