//

Понтифіки та їхня літня резиденція

Саверіа Петріла, директор папської вілли в Кастель Гандольфо, працює в літній резиденції Понтифіків уже впродовж 50 років, під час яких він міг спостерігати переміни, які відбувалися також завдяки унікальному стилю і характеру кожного з Понтифіків. Кастель Гандольфо став папською резиденцією на літній період з XVII століття. Усе почалося з Папи Урбана VIII, з тих пір ніхто з останніх нащадків св. Петра не переривав традиції. А їх було вже 31. Тільки виняткові причини не дозволяли деяким Понтифікам прибувати в резиденцію над Альбанським озером. Наприклад, у період від Пія IX до Пія XI Папи не покидали Ватикан через політичну ситуацію в Італії.

 

Сади в Кастель Гандольфо діляться на три яруси. Перший займає квітковий сад, а другий – чотири лабіринти, які в італійській традиції "представляють пошук людиною знань", – пояснює директор. Третій ярус – цитрусовий сад, оточений кипарисами, лимонними і апельсиновими деревами.


На території резиденції є також потайний хід імператора Доміціана. Саме в ньому Папа Пій XII наказав заховати під час II Світової війни 10 тисяч осіб. "Дуже приємно згадувати, що в цей період тут народилося 50 дітей, і всі вони народилися в кімнаті Папи, з якої зробили пологовий зал", – зізнається Саверіа Петріла.

 

Директор повідомив також, що місцеве господарство постачає більшу частину того, що Папа їсть, і не тільки в літній період. Тут навіть виготовляють свою оливкову олію.

 

Кожен з Понтифіків, за словами Саверіа Петріла, вносить щось своє в образ резиденції. У Бенедикта XVI – це настрій зосередженості та молитви.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org