//

Понад мільйон вірних здійснили паломництво до релігійної столиці Аргентини

В Аргентині більше мільйона віруючих здійснили у неділю паломництво, щоб вклонитися Матері Божій Луханській – покровительці країни.

 

Люди пройшли пішки шлях у 70 км від Буенос-Айреса до міста Лухан, що вважається релігійною столицею Аргентини. Тут знаходиться один з головних і найкрасивіших храмів країни – базиліка Луханської Богородиці. 11 червня 1982 року її відвідав Папа Римський Іван Павло II, де відслужив Літургію перед 700 тис. присутніх.

 

Переважну більшість паломників складає молодь, адже лише їй під силу подолати таку відстань пішки. Людей надихає прагнення випробувати свою віру, дати обітницю, попросити або віддячити Богородиці за все, що їм послано у житті. До колони прочан пізніше приєднався і губернатор провінції Буенос-Айрес Даніель Сціолі.

 

Уперше подібне паломництво здійснила у жовтні 1975 року група молоді, яка тоді й не підозрювала, що відтоді це стане традицією. Цього року воно проходило під девізом: «Богородице, допоможи нам подбати про життя». Незважаючи на довгий виснажливий шлях, вірні взяли участь у Літургії, яку біля центральних воріт собору відслужив архиєпископ Буенос-Айреса кардинал Аргентини Хорхе Бергольо.

 

Він закликав дбати про дітей – «надію країни» та осіб похилого віку – «скарбницю мудрості». За його словами, «народ, який не береже дітей і людей похилого віку, чекає виродження». «Богородице, просимо тебе за наших дітей, які з'явилися і які з'являться на цей світ, щоб вони не виявилися самотніми і знедоленими, нехай вони знайдуть місце у твоєму домі», – мовив священик під оплески вірних, що зібралися біля базиліки Матері Божої Луханської.
 

 


Історія храму оповита легендою. Згідно з переказом, якийсь поміщик, португалець на ім’я Антоніо Фаріа де Са, що проживав у Сантьяго-дель-Естеро, попросив свого друга моряка Хуана Андреа привести з Бразилії статую Діви Марії, щоб встановити її в споруджуваній каплиці. Його товариш перевиконав прохання і придбав відразу два зображення Богородиці. Обидві статуї в ящиках прибули морем у порт Буенос-Айреса, звідки на кінному возі попрямували до маєтку Сантьяго-дель-Естеро.

 

 


Однак, на другий день шляху біля річки Лухан, поблизу якої пролягала дорога, після привалу коні навідріз відмовилися йти далі. Ті, що супроводжували вантаж, вирішили зняти з воза один із ящиків. Так і було зроблено, але нічого не відбулося. Тоді на землю опустили іншу скриньку, в якій і перебувала майбутня Маір Божа Луханська. Після цього коні зрушили з місця. Всі присутні потлумачили це не інакше як чудо і знак, що Богородиця хоче залишитися саме тут. Так і вирішили, а віз продовжив шлях лише з однієюм статуєю Діви Марії.

 

 

За матеріалами sedmitza.ru