//

Помер підпільний китайський єпископ

Вчора, 9 березня, помер підпільний єпископ Ендрю Хао Джинлі з єпархії Сіваньцзи, провінція північного Хебею, у віці 95 років.

 

Єпископ помер невдовзі після отримання Таїнства оливопомазання хворих. Через деякий час після його смерті поліція перекрила всі дороги, що ведуть до села, в якому він помер. Тому католики не можуть прийти, щоб віддати єпископу останню шану.

 

Наразі невідомо, коли і де відбудеться похорон, оскільки уряд Китаю блокує всю інформацію.

 

Єпископ Хао перебував у підпіллі, оскільки китайський уряд не визнавав його. Вже довгий час він мав проблеми зі здоров’ям і був прикутий до інвалідного візка.

 

Джерела в підпільній Церкві повідомляють, що стан здоров’я єпископа значно погіршився минулого місяця, однак поліція не дозволяла мирянам перевезти його до лікарні. Вона навіть встановила камери спостереження біля його дому і заборонила будь-кому відвідувати його.

 

Єпископ Хао народився в католицькій сім’ї у 1916 році. Два його брати також стали священиками, їх висвятили у 1943 році. У 1958 році священика Хао засудили на 10-літнє ув’язнення через його віру. Після того відправили на виправні роботи. У 1981 році він повернувся на свою парафію. У 1984 році його таємно висвятили на єпископа, і через чотири роки він став ординарієм єпархії Сіваньцзи. Після того він постійно працював під наглядом уряду, аж поки серйозно не захворів. В єпископа був діабет та проблеми зі слухом.

 

В єпархії Сіваньцзи католицтво було запроваджене 300 років тому. У ХІХ ст. село стало центром апостольського вікаріату Монголії. Так звана «відкрита Церква» об’єднала навколишні єпархії у 1980 році, однак дві підпільні спільноти продовжують функціонувати, незважаючи на постійні труднощі.

 

За матеріалами ucanews.com