//

Помер найстарший священик Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

На 87 році життя відійшов до вічності найстарший священик Коломийсько-Чернівецької єпархії о. Богдан Подоляк. Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Кир Миколай (Сімкайло) висловлює співчуття родині та численним вірянам, яких о. Богдан провадив як священнослужитель.

 

Впродовж священичого служіння, а це 45 років, о. Богдан пройшов тернистий шлях підпілля Української Греко-Католицької церкви.

 

Народився майбутній священик 1 січня 1926 року, у родині директора школи с.Далешова, Городенківського району. У 1934-1944 роках навчався у Коломийській гімназії. 1947 року, як ворог радянської влади, був арештований та засуджений на 25 років Сибірських поневірянь. У 1955 році через амністію, відбувши вісім років в’язниці, повернувся до Коломиї. Тут відбулося знайомство із підпільним священиком Романом Бахталовським, який запропонував йому навчання до підпільної семінарії. Також о. Богдан навчався у медичному училищі, а опісля працював фармацевтом в аптеці м.Коломиї. 1955 року одружується з Клавдією Калинець, став батьком чотирьох дітей.

 

Впродовж 1963-1967 років о. Богдан навчався у підпільній семінарії. 1967 року Блаженний владика Кир Василій Величковський уділив ієрейські свячення ревному душпастиреві.

 

Впродовж усього священичого життя, яке проходило у дуже скрутні часи, о. Богдан невпинно проводив підпільну душпастирську працю на теренах Коломийщини: катехизація, хрещення, вінчання, похорони і щоденно Свята Літургія.

 

Насправді підпільний священик служив всім людям із якими пересікалося його жертвенне життя. Після виходу з підпілля о. Богдан був призначений до душпастирської праці на парафію Святого Великомученика Юрія с. Годи-Добровідка. Ніколи о. Богдан не розлучався із часословом, Святим Письмом та молитовниками, саме із молитви черпав наснагу творити добрі та богоугодні справи.

 

За значні заслуги перед Церквою о. Богдан був нагороджений високою церковною нагородою – хрестом з прикрасами та численними грамотами. Тепер о. Богдан відійшов до Господа, щоби отримати найбільшу нагороду – життя вічне з Богом.

 

Сьогодні о 14. 00 год. відбудеться перенесення покійного священика до церкви Святого Юрія с.Годи-Добровідка. О 17.00 год. Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколай Сімкайло очолить Священичий парастас. Похорон відбудеться 15 лютого о 14.00 год. від зазначеної церкви.

 

Вічна йому пам’ять!

Автор: о. В. Перцович, прес-секретар єпархії
Джерело: kolomyya.org