//

Помер кардинал Патрік Фоллі, президент медійної Ради Ватикану з 1984 по 2009 рр.

11 грудня у віці 76 років помер кардинал Патрік Фоллі, який більше 20-ти років очолював  Папську раду з соціальних комунікацій, а згодом ніс служіння на Близькому Сході. Кардинал Фоллі страждав на лейкемію та останні місяці перебував в будинку для священиків-емеритів у Філадельфії.

 

В лютому 2011 року він покинув пост головного настоятеля Лицарів Гробу Господнього в Єрусалимі. Працюючи на Близькому Сході, кардинал сприяв залагодженню ізраїльсько-палестинського конфлікту та досягненню миру на Святій Землі. Зокрема, кардинал критикував існування загороджувальної стіни, яка розділяє Єрусалим та Вифлеєм.

 

Багатьом вірним у світі Кардинал запам’ятався свої голосом, який коментував щорічні Папські Різдвяні Меси. Протягом 25-ти років, починаючи з 1984, його голос звучав не тільки у Північній Америці, Європі, але також в Азії та Австралії.

 

Кардинал Патрік Фоллі протягом свого служіння в Церкві намагався розвивати добрі стосунки з ЗМІ та з журналістами по всьому світу. З 1984 по 2009 кардинал очолював Папську Раду з соціальних комунікацій. Під його керівництвом Рада випустила документи, що стосуються етичних норм у рекламі, ЗМІ та Інтернеті, а також документ щодо порнографії в ЗМІ.

 

Завдяки діяльності кардинала Фоллі вдалось значно розширити мережу поширення католицьких медіа у бідних країнах, які не мають широкого доступу до Інтернету.

 

Час його служіння на посту Папської Ради з соціальних комунікацій співпав із сексуальними скандалами у Північній Америці, в які були втягненні деякі клірики Католицької Церкви. В цій ситуації кардинал заявив, що Церква не може замовчувати того, що сталося.

 

Кардинал Патрік Фоллі народився в передмісті Філадельфії 11 листопада 1935 р. та був висвячений на священика у віці 26 років. Кардинал був випускником Школи журналістики при Колумбійському університеті в Нью-Йорку, хоча свою журналістську практику розпочав ще в школі, на шкільному радіо, де озвучував житія святих.

 


Згодом він працював помічником редактора архиєпархіальної газети у Філадельфії The Catholic Standard & Times, а у 1960 році закінчив вищі студії філософії в Римі, де одночасно працював журналістом та висвітлював події ІІ Ватиканського собору.

 

У 1970 році він став головним редактором архиєпархіальної газети Філадельфії, яку очолював до 1984 року, коли Папа Іван Павло ІІ призначив його президентом Папської ради з соціальних комунікацій.

 

Кардинал Фолі отримав безліч почесних звань і нагород, у тому числі найвищу нагороду Святого Франциска Сальського, яку вручає Католицька Медійна Асоціація. Про це інформує Catholic News Service.

 

Джерело: РІСУ