//

Помер кардинал Анджей Дескур

Увечері 3 вересня у віці 87 років у Римі помер польський кардинал Анджей Марія Дескур, колишній глава Папської Ради у Справах  Засобів Масової Комунікації, а також ректор Папської Академії Марії Непорочного Зачаття.

 

Анджей Дескур народився 29 лютого 1924 року у Санцигневі кельтської єпархії у Польщі. Під час II Світової війни таємно навчався в Ягеллонському університеті в Кракові, де у 1945 році отримав титул магістра римського і церковного права. Потім вступив до Краківської духовної семінарії. У 1948 році кардинал Адам Сапега відправив молодого клірика на навчання до швейцарського Фрібурга.

 

Священичі свячення майбутній ієрарх отримав у Франції у 1950 році з рук архиєпископа Ліона кардинала П'єра Марії Гельєра. Працював у французьких і швейцарських парафіях, а з 1952 року – в Римі.

 

Папа Пій XII призначив його віце-секретарем новоствореної Папської комісії з кінематографу, радіо і телебаченню, яка в майбутньому була реорганізована у Папську Раду у Справах  Засобів Масової Комунікації. Майбутній кардинал брав участь у підготовці II Ватиканського Собору. Був експертом в декількох комісіях: у справах єпископів, духовенства, мирян, а також засобів масової комунікації. Зробив значний внесок у підготовку важливих церковних документів: конституції про Церкву "Gaudium et spes" ("Радість і надія") та декларації про ЗМІ "Inter mirifica" ("З числа незвичайних").

 

У 1974 році папа Павло VI уділив йому єпископські свячення. У 1978 році внаслідок важкої хвороби ліва частина тіла ієрарха була паралізована і з тих пір він не міг самостійно ходити. У 1980 році Папа Іван Павло II присвоїв йому титул архиєпископа, а в 1985 році ієрарх увійшов до складу Колегії Кардиналів.

 

Незважаючи на проблеми зі здоров'ям, кардинал Дескур продовжував активну діяльність на користь Церкви. Він супроводжував Івана Павла II під час його подорожей, керував Папською Радою у Справах  Засобів Масової Комунікації та Папською Академією Марії Непорочного Зачаття.

 

На сьогоднішній день до Колегії Кардиналів входять 193 члени, 114 з яких не досягли ще 80-річного віку.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана