//

Помер архиєпископ - сміливий критик Кастро

У віці 79 років у Маямі помер Педро Мауріс Естео колишнійАрхиєпископ Сантьяго-де-Куба. Він відомий підняттям сміливих полемік з кубинським лідером Фіделем Кастро і публічною критикою різних аспектів революції.


У січні 1998 року під час історичного візиту Папи Римського Івана Павла II, Архиєпископ Мауріс, вітаючи Папу в Сантьяго-де-Куба, виголосив пам'ятну промову, в якій вказав на "занадто високу ціну, яку кубинському народу доведеться сплатити за досягнення революції".


Кубинський народ - сказав він, - "повинен навчитися демістифікувати помилкове месіанство".


У той же час закликав до створення "братства, заснованого на свободі і солідарності".


Виступаючи перед величезним натовпом, серед якого був також нинішній президент Куби Рауль Кастро, який зібрався на Папську Літургію, Архиєпископ Мауріс сказав, що все більше кубинців” плутає Вітчизну з партією, народ з історичним процесом, який переживала Куба за останні десятиліття, а культуру з ідеологією“. "Ми і надалі будемо прагнути  єдності, але такої, яка не буде результатом одноманітності, а загальної мети", - додав єпископ, виступаючи одночас проти "закордону", що все більше "блокує Кубу».


У той же час він застерігав перед "відмовою від усього кубинського і переоцінкою всього іноземного".


Педро Маріс Естео, котрий  перебував у лікарні Флориди на лікуванні, буде перевезений  на батьківщину і похований на кладовищі в Сантьяго-де-Куба, відповідно до його волі.


Папа Бенедикт XVI звільнив його з обов’язків в лютому 2007 року через поганий стан здоров'я.

 

За матеріалами wiara.pl