//

Польські католики обурені планами влади ввести плату за відвідини Ченстховської святині

Польські католики піддали різкій критиці плани міської влади Ченстохови ввести плату за вхід в монастир, де знаходиться найбільше шанований в країні образ Богоматері – Ченстоховська ікона.

 

«Навіть у найважчі періоди в історії Польщі паломники, що приходили на Ясну Гору, не платили за вхід -- заявив настоятель монастиря о. Захаріуш Яблонський, підкресливши, що шанування Ченстоховськой ікони об'єднувало поляків і в роки розділу країни і за часів комуністичного режиму. О. Яблонський вважає, що введення вхідної плати може привести лише до скорочення числа паломників і туристів.

 

Ініціатива ввести плату за вхід в Ясногірське святилище у розмірі 4 злотих (приблизно 1 євро) була озвучена новою міською владою Ченстохови в грудні. Таким чином муніципалітет сподівається отримати додаткові джерела для розвитку міської інфраструктури.

 

У свою чергу, представник Ченстоховської архиєпархії заявив в інтерв'ю польському католицькому агентству KAI, що виступаючи з такою ініціативою, міська влада не консультувалася з церковнаю. А редактор місцевої газети «Недзеля» монсеньор Іренеуш Скубіш підкреслив, що паломників не слід розглядати як джерело доходу, тим більше, що більшість з них – школярі, студенти, діти, що приходять на Перше Причастя, – вкрай обмежені в своїх засобах.

 

За матеріалами: Благовест-Инфо