//

Польські антиклерикали вимагають в суді видалити розп'яття з будівлі парламенту

Семеро депутатів ліво-ліберальної опозиційної партії «Рух Палікота» подали в суд на парламентську канцелярію за «порушення особистих прав, таких як свобода совісті та віросповідання». Політики вимагають видалити розп'яття, яке висить упродовж 15 років в палаті сейму, пише religion.ORF.at.

 

Обґрунтовуючи скаргу, антиклерикали заявили, що розп'яття почепили без узгодження з парламентською адміністрацією. Парламент ніколи не приймав резолюції, що узаконює присутність хреста в палаті. Глава руху Януш Палікот з обуренням пояснив журналістам, що він – атеїст і прихильник ідеї релігійно нейтральної держави – вимушений здійснювати свої парламентські обов'язки в залі з розп'яттям.

 

Варшавський окружний суд зобов'язав парламентську канцелярію до середини вересня підготувати свою відповідь на скаргу. Слухання відбудуться, швидше за все, в листопаді.

 

Депутати-антиклерикали почали клопотати про видалення християнської символіки з польського сейму з жовтня минулого року, відразу ж після отримання місць в парламенті. Вони посилаються на статтю 25 конституції про світоглядний нейтралітет держави. Спікер парламенту Єва Копач тоді відхилила клопотання «Палікота», заявивши, що, згідно з інформацією, зібраною парламентською адміністрацією, розп'яття в палаті сейму не порушує польської конституції, ані законодавства ЄС. Ришард Піотровський з Варшавського університету наголосив на експертизі, яку він провів, що хрест в парламенті не є релігійним символом, а «символом культури, яка є джерелом ідентичності польського народу, його подальшого існування і розвитку». Палікот у відповідь оголосив, що його партія, яка після жовтневих виборів є третьою за величиною в парламенті, буде звертатися до Конституційного суду, а потім до Європейського суду з прав людини.

 

За даними опитування, яке провів інститут TNS OBOP, переважна більшість поляків відкидає вимогу антиклерикалів видалити хрест, який з 1997 року встановили в палаті парламенту.

 

За матеріалами: sedmitza.ru