//

Польща: кількість екзорцистів зростає, як лавина

 Їх було тільки четверо, а за 15 років це число збільшилося до 120. І з’явився новий щомісячний журнал – «Екзорцист».

 

Зростання кількості екзорцистів о.професор Александр Посацкі пояснює сильною потребою «знизу» – жодних розпоряджень «згори!» А «низи», тобто люди, прості віруючі, стали наполегливо шукати цієї допомоги, бо психологія і психіатрія дедалі частіше виявляються безпорадними. Як теолог, який спеціалізується на демонології, о.Посацкі підкреслює, що демонічні поневолення «у теологічному сенсі тісно пов’язані з людським гріхом, тобто зі злом».

 

– Коли зростає моральний релятивізм і вседозволеність, коли втрачається моральна точка відліку, то логічним наслідком будуть проблеми, пов’язані з духовними поневоленнями, – каже о.Александр. На його переконання, «експансія фальшивої духовності – окультизму, езотерики, магії, ворожбитства, псевдопсихології, псевдодуховної терапії, а також некомпетентна духовна терапія, позбавлена світоглядної нейтральності, яку замінює прихований окультний чи псевдоорієнтальний світогляд, стають причинами зростання необхідності допомоги екзорцистів».

 

Отець Посацкі – голова Міжнародного товариства екзорцистів. Він вважає, що згадана вище проблема є загальноєвропейською, але Європа реагує на неї зовсім інакше. Польща й Італія – дві виняткові на цей погляд європейські країни: в них найбільше екзорцистів, відбуваються з’їзди та симпозіуми.

 

Езкорцизм належить до літургії Церкви. Обряд екзорцизму був підготовлений ватиканською Конгрегацією в справах культу і дисципліни таїнств ще 1999 року, виданий у спеціальній книжці – «Ритуалі». Вона містить формули молитов, біблійні тексти, а також саму формулу екзорцизму. В точному значенні це молитва, скерована до Бога, з проханням звільнити людину від злого духа, а в своїй другій частині це імперативна формула (наказ), у якій екзорцист в ім’я Ісуса Христа звертається до злого духа і наказує йому відійти від людини, яку він мучить.

 

Психологія не становить засобу вилікування від злих духів, які є створіннями особовими, а не проявами хвороби чи порушеннями нервової системи. Тому о.Анджей Грефкович, екзорцист Варшавської архидієцезії, підкреслює, що майже кожен екзорцист співпрацює з фахівцями-психіатрами. Для того, щоби лікування було вдале, потрібно визначити, якої саме допомоги потребує людина, і не скеровувати на прийом до хірурга того, хто застудив горло.

 

Головним редактором нового часопису є Артут Вінярчик. Він звертає увагу на те, що більшість батьків, чиї діти входять у світ магії, не усвідомлюють, чим це загрожує дітям.

 

За матеріалами CREDO