//

Поліція Узбекистану намагалася змусити перейти в іслам парафіянку РПЦ МП - інваліда дитинства

Поліція Узбекистану конфіскувала релігійну літературу в квартирі парафіянки РПЦ МП Валентини Плешакової і побила її дочку-інваліда Наталю, намагаючись змусити молоду жінку в поліцейській дільниці перейти в іслам, повідомляє "Форум 18". Після того як віруючих відпустили рано вранці наступного дня, їх засудили до великих штрафів, також було прийнято рішення про знищення конфіскованої літератури.


Після втручання глави РПЦ МП в Узбекистані митрополита Вікентія (Морара) штрафи замінили офіційним попередженням. Книги не були повернуті. Урядовий інтернет-сайт опублікував ворожу стосовно жінок і ще однієї віруючої РПЦ МП статтю. У поліції не пояснили, чому офіцери били інваліда Наталю Плешакову і намагалися змусити її прийняти іслам.


53-річна Валентина та 26-річна Наталія Плешакова є прихожанками Успенського собору РПЦ МП в Ташкенті. 6 серпня до них додому прийшло шестерочоловіків, які зібрали ікони, Біблії, православні календарі та молитвослови в одну купу, після чого жінки були доставлені в поліцейську ділянку, де Наталю змушували прийняти іслам, який "краще християнства, бо одружений чоловік може на ній одружитися, тому що іслам дозволяє мати чотирьох дружин".


Наступного дня кожна з жінок була засуджена до штрафу в розмірі 1.447.100 сомів (580 євро) за "незаконне зберігання чи імпорт в Узбекистан з метою поширення релігійної літератури". Жінки оскаржили це рішення.
Глава УПЦ МП в Узбекистані митрополит Вікентій заступився за прихожанок. Член православної громади Ташкента, який зволів не називати своє ім'я через страх репресій з боку влади, 6 вересня розповів "Форуму 18", що митрополит написав листа до Державного комітету з релігійних справ і уповноваженого з прав людини Узбекистану.


23 серпня новий суд замінив штраф попередженням кожній із жінок, проте залишив у силі рішення про знищення 125 релігійних публікацій, знайдених у них вдома.

 

За матеріалами www.portal-credo.ru