//

Політики в краківському «Дворі язичників»

20 червня у Кракові пройшла зустріч «Двір язичників», пов’язана з ініціативою Папи Бенедикта XVI. Під час зустрічі політики роздумували над тим, чи можливою є ще спільна турбота про загальне добро. В ініціативі взяли участь священики, науковці, студенти, мешканці Кракова, а також люди політики, які її співтворили тридцять років тому і які зараз намагаються це робити. Був присутній також кардинал Станіслав Дзівіш, митрополит Кракова.


На початку єпископ Гжегож Рись, котрий проводив зустріч, нагадав про ідею «Двору язичників», зазначаючи, що його ціллю в сучасному світі є зустріч різних людей, котрих об’єднують спільні духовні цінності. «Політика – це тема, яка нас запалює, хоча сьогодні вона швидше є темою, яка розділяє, а не об’єднує, всупереч свого визначення, що вона є турботою про спільне добро», – пояснив він.


Учасники дискусії обговорювали серед іншого текст преамбули до Конституції Республіки Польща і чи розміщені в ньому цінності надалі залишаються актуальними.


Ідея «Двору язичників» пов’язана із планом Єрусалимської Святині, двір якої був доступний для кожного, як місце зустрічі і діалогу. Кілька років тому Папа Бенедикт XVI звернув увагу на потребі утворення таких «дворів», тобто місць зустрічі людей віруючих і невіруючих, взаємного слухання, діалогу, досвіду спільноти і відкриття спільних цінностей.


«Двори язичників» вже були організовані в багатьох містах світу, серед них Париж і Бухарест. Організаторами зустрічі в Кракові була краківська архиєпархія, Ягелонський університет та Інститут міжкультурного діалогу ім. Івана Павла ІІ в Кракові. Зустріч була відкритого типу. Організатори планують, що схожі зустрічі будуть відбуватись що 2-3 місяці. В наступній зустрічі участь візьмуть публіцисти.


За матеріалами wiara.pl