//

Політичні надії єгипетських коптів

У столиці Єгипту дійшло до нових сутичок на релігійному тлі. Коптські християни зібралися в районі Айн Шамс у зв’язку із повторним відкриттям храму, який впродовж двох років був зачинений. Прихильники Христа добивалися його відкриття, маніфестуючи біля приміщення каїрського телебачення. Рішення влади відкрити храм викликало незадоволення серед деяких мусульманських груп. Сотні визнавців ісламу прийшли з камінням до християнського храму і спровокували заворушення. Сторони конфлікту розділила жандармерія.


Уряд Єгипту обіцяв скликати комісію народної справедливості, до компетенції якої входить мирне розв’язання проблем на релігійному тлі. Інша обіцянка влади стосується реформи закону про побудову нових будинків культу. Цей закон має гарантувати рівні права у цій сфері для мусульман, християн та євреїв. Обидва юридичні рішення мають бути готовими впродовж місяця.


Провідник коптів поінформував вчора, що вони завершують страйк біля приміщення телебачення. В неділю його про це просив патріарх  Шенуда ІІІ. Провідник єгипетських коптів визнав, що серед учасників протесту є особи, котрі загрожують безпеці учасників мирного протесту.


В свою чергу, великою несподіванкою є призначення християнина на посаду заступника голови партії Свобода і Справедливість. Коптський письменник і політик Рафік Хабіб займе цю посаду в партії, яка представляє Братів Мусульман. До цієї партії почали приймати крім християн також і жінок. Свобода і Справедливість візьме участь в осінніх загальних виборах, котрі мають завершити військове управління після повалення режиму Мубарака.


За матеріалами Radio Watykańskie