//

Покійний Отто фон Габсбург вважав митрополита А. Шептицького великою людиною

Під час свого візиту до України у 2006 році Отто фон Габсбург дав інтерв’ю для агентства 24.ua. Пропонуємо до Вашої уваги уривок з нього, де голова дому Габсбургів розповідає про своє ставлення до Митрополита Андрея Шептицького.


Ви, ймовірно, чули про умовне розділення України на дві частини – прозахідну і проросійську. Багато в чому це пояснюється історичним минулим. Частина західної України належала Австро-Угорщині.


Так не повинно бути. Лінії розділу створюються, коли відсутнє самовизначення. Людей просто треба запитати, чого вони хочуть. Що може об'єднати українців? Я думаю, українцям не буде складно об'єднатися. Хоч би тому, що ви єдиний народ в релігійному плані, ви християни. Я зовсім не проти мусульман, які живуть в багатьох європейських країнах. Просто я хочу показати, що в українців багато спільного. З минулого я пам'ятаю добре двох великих українців. Перший – митрополит Андрей Шептицький. Я пам'ятаю, як він зустрічався з моїм батьком. Він був видатною особистістю. Другий – мій родич Василь Вишиваний, з яким я зустрічався кілька разів. Тому Україна в моєму житті була присутня завжди. Представники Галичини часто неодноразово писали до мене з проханням приїхати до України. Але у мене не вистачало часу. Я щасливий, що знайшов «вікно» в своєму графіку, щоб відвідати вашу країну.


За матеріалами 24.ua