//

Подорож Бенедикта XVI: останні хвилини в Мексиці

Мексиканський етап апостольської подорожі добігає кінця. Як повідомляє Радіо Ватикану, вчорашній день був сповнений богослужінь та зустрічей. Післяобіднім пунктом програми третього дня перебування Папи у Мексиці були чування у катедрі в Леоні, участь в яких взяли всі єпископи Мексики і Латинської Америки та представники єпископатів Латинської Америки.


Вітаючи Папу Бенедикта XVI, глава єпископської конференції Мексики і водночас Ради Єпископатів Латинської Америки Архиєпископ Карлос Агілар Ретес вказав на "плоди Апаресіди», звідки п'ять років тому вийшов імпульс континентальної місії, що вписується у справу нової євангелізації. Зараз у ній також беруть участь миряни, показуючи, що Церква жива й відновлюється у вірі, надії та любові. Це також стосується Мексики, де Церква долає наслідки конфлікту з державою і зустрічає нові виклики.

 

Після молитви губернатор штату Ґванахуато Хуан Мануель Оліва Рамірес передав Святішому Отцеві пристрій для дистанційного управління, за допомогою якого Папа увімкнув спеціальне освітлення санктуарію Христа-Царя на горі Кубілете, що супроводжувалося феєрверком.


Після відбуття Папи Бенедикта XVI до коледжу Мірафлорес у дворі катедри відбулася прощальна вечеря для учасників богослужіння і папського оточення та організаторів візиту. На прийом прибули також представники уряду президента Феліпе Кальдерона. Для Держсекретаря Ватикану це стало нагодою підбити перші підсумки апостольського візиту. Кардинал Тарчізіо Бертоне згадав церковно-державні відносини, які все ще є делікатним питанням для Мексики, зазначивши, що обидві сторони мають те ж саме, хоча й різне за формою, завдання забезпечувати основні права людини, серед яких і свобода совісті та віросповідання. Він висловив надію, що Мексика продовжуватиме зміцнювати свободу, яка виходить за рамки простої свободи віросповідання, оскільки служить на благо людини і миру. "Ось чому Церква не перестає закликати, аби політика служила громадянам, а не перетворювалася на боротьбу за владу чи на жорстку ідеологію", – сказав кардинал Бертоне, нагадавши також про людей Церкви, які були зразком активної діяльності щодо людини та її гідності в Латинській Америці.

 

Тим часом повернення до колегії Мірафлорес не закінчило діяльність Святішого Отця. Варто зауважити, що програма візиту до Мексики не передбачала зустрічі з молоддю. Тим не менше саме молодь від початку до кінця візиту була дуже важливим чинником у формуванні клімату цієї події, яка вітала Папу Бенедикта XVI вздовж маршруту його подорожі. Молоді волонтери допомагали в організації заходів, інші були аніматорами під час молитви та співу. І цілий натовп молодих людей зібрався біля колегії Мірафлорес, де Папа вечеряв. Серед них були й виконавці  з інструментами і в традиційних костюмах. І Папа їх не розчарував – він вийшов до них. Під звуки мексиканських пісень Бенедикт XVI отримав у подарунок сомбреро, вже друге за цей день, причому у "папських" кольорах . "Я багато подорожував, але ніколи не бачив стільки ентузіазму, – сказав Бенедикт XVI. – Тепер я знаю, чому Іван Павло II сказав про себе: "Я почуваю себе мексиканським папою". Ви назавжди залишитеся в моєму серці, і я щодня молитимуся за вас".

 

Сьогодні Бенедикт XVI залишив мексиканську землю, щоб розпочати другий етап його подорожі на Кубу. Зранку Папа попрощався з гостинною спільнотою сестер колегії Мірафлорес і закритим автомобілем поїхав до Міжнародного аеропорту Ґванахуато, де його очікував президент Феліпе Кальдерон і представники церковної влади. Подорож до Сантьяго-де-Куба тривала 4 години.

 

Час підвести попередні підсумки першого етапу двадцять третьої закордонної поїздки Бенедикта XVI. Хоча візит був зосереджений лише на центральному штаті Ґванахуато, однак він носив характер не тільки національного, але й континентального та був можливістю підсумувати відновлені зусилля Церкви в Латинській Америці у справі євангелізації п'ять років після зустрічі в Апаресіді. Тут можна відзначити широкий спектр ініціатив, у тому числі й активна місійна участь мирян, але необхідно враховувати нові виклики глобалізації.

 

Для самої Мексики це був час, щоб зустрітися з "новим" Папою, який відрізняється від того, якого вони побачили в Івані Павлі II і котрий залишився живим у їхній пам'яті. Це важливо, оскільки завданням кожного Наступника Петра є зміцнення братів у вірі в конкретних реаліях свого часу. І, як зазначив Прес-секретар Ватикану, Бенедикт XVI – це не Іван Павло II, хоч і йде його слідами, як паломник. І це мексиканська Церква має прийняти, щоб відкритися на підтримку Папи, якої вона так потребує в час змін і нових труднощів. І виглядає, що це вдалося, незважаючи на спроби засобів масової інформації привернути увагу громадськості до того, що Папа Бенедикт XVI не зробив, ніж до того, що насправді відбувалося цими днями. Отець Федеріко Ломбарді зазначив, що Святіший Отець полонив мексиканців своєю безпосередністю і простотою. Підтвердженням цього можуть бути вигуки, які лунали після вчорашньої Літургії , "Benedicto, amigo, Juan Pablo esta contigo!" – "Бенедикте, друже, Іван Павло є в тобі". Вони мають стати найбільш красномовним підсумком.