//

Поділ мусимо нести як хрест, – Глава англікан після аудієнції у Папи

Минулої п'ятниці до Папи Франциска прибув Архиєпископ Джастін Уелбі. Це була перша зустріч нового англіканського Примаса з новим Папою, про яку він поділився враженнями з Ватиканським Радіо.

 

Архиєпископ Уелбі: Ми говорили про низку особистих питань, які я не можу повторити. Франциск пожартував, що почав своє служіння двома днями раніше. На що я відповів: ми майже близнюки. Це була місцями весела, а на загал невимушена розмова про молитву, духовне життя, нашу подорож з Ісусом Христом. Це було дуже глибоке і особисте пережиття.

 

ВР: Ви часто говорите про потребу більшої соціальної справедливості. Як ці спільні ідеали застосувати на практиці?

Архиєпископ Уелбі: Так. Ми говорили про це. Ми говорили про глобалізацію, про чинники, від яких залежить справедлива економічна система. Ми згодилися, що йдеться про переміну людського серця, бо право тут багато не змінить. Треба промовляти до серця людини. І це та ділянка, в якій наші Церкви можуть дуже добре разом співпрацювати.

 

ВР: Коли говорити про англікансько-римські стосунки, то три місяці тому Ви згадували про ознаки екуменічної весни. Як це виявляється?

Архиєпископ Уелбі: Звичайно, існують великі проблеми. Такі, як священство і єпископат жінок. Є теж й інші. Однак є й великі джерела надії, майже відчутні. Не можна цього показати пальцем: тут і там. Радше йдеться про нове усвідомлення того, що ми не можемо легко переносити наш поділ. Мусимо протистояти тому, що робить нас різними. І ці відмінності ми повинні нести, – сказав Папа Франциск, – як хрест. Ми повинні працювати разом, наскільки це можливо. Думаю, що сильна воля є дуже важлива. Важливо, що продовжує розвиватися діалог на богословському рівні. У цій ділянці відбувається багато корисного.

 

ВР: Ви говорили також про потребу примирення в широкому сенсі, потребу врегулювання конфліктів. Що можуть зробити в цій справі Церкви?

Архиєпископ Уелбі: Ми говорили про низку конкретних питань. Я не можу сказати, про що саме, бо це є конфіденційною інформацією. Але, звичайно, ми дуже стурбовані становищем християн на Близькому Сході. Папа Франциск говорив про цю проблему дуже влучно. Ми знаємо про величезні страждання християн у Сирії, але не тільки. Це стосується всього регіону. Ми обидва дуже стурбовані цим.


За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va