//

Питання Бога сьогодні – кардинал Рилко про пленарне засідання Папської Ради у справах мирян

24-26 листопада у Ватикані відбудеться пленарне засідання Папської Ради у справах мирян. Його голова, кардинал Станіслав Рилко зазначає, що для кожної дикастерії це важливий момент, що дає можливість подивитися на сукупність її діяльності.

 

"У ньому візьмуть участь в основному миряни з усіх континентів: у цілому близько 70 осіб, –  сказав кардинал Рилько. –  Це унікальний досвід Вселенської Церкви, коли кожен із них під час цієї зустрічі поділиться досвідом прихильності до апостольства мирян у своїй країні, у своїй помісній Церкві. Це дуже збагачує".

 

"Кожне наше пленарне засідання складається з двох частин: перша присвячена спільному обговоренню заздалегідь обраної теми, а друга – оглядові досягнень останнього періоду і спільному плануванню майбутніх ініціатив – сказав кардинал Рилко. – Цього разу ми обрали тему дуже актуальну, зважаючи на поглиблення секуляризації сучасного суспільства: "Питання Бога сьогодні". Це є тема, яка насправді хвилює Святого Отця Бенедикта XVI. Він, як і раніше, попереджає, що основною проблемою нашого часу є відсутність Бога, від’єднання Бога з суспільного життя і втрата "відчуття Бога" в свідомості багатьох людей. Але, як каже ІІ Ватиканський Собор: "Створіння без Творця занепадає", можна сказати, –  гине, вмирає ... Це фундаментальна проблема старої Європи ... Відповіддю на цю драматичну ситуацію ерозії віри є заклик Святішого Отця до нової євангелізації, яка має відновити примат Бога в житті людини, а також у житті суспільств. Тому, як підзаголовок наших зустрічей, ми вибрали слова Бенедикта XVI: "Чи не треба сьогодні знову почати з Бога?". Взявши ініціативу нової євангелізації, ми не можемо закладати віри в людей охрещених – треба почати спочатку: Ким є Бог для тебе? Де його помістиш: в центрі твого життя, як основний критерій твого рішення, або на периферії, як "орнамент", "додаток", що мало означає...? Сьогодні це дуже важливі питання".

 

Голова Папської Ради у справах мирян про перебіг і тему зустрічі цього року:

 

"Програма нашої зустрічі дуже багата. Відправною точкою буде питання про Бога у вченні Бенедикта XVI. Це – дороговказ усіх наших роздумів. Тоді ми будемо говорити про стан віри і невіри в сучасному світі. Ми зіткнемося з важливим питання: Ким є Бог християн, Якого визнаємо в нашій віри, і чим є віра Церкви? Ми будемо мати справу з питанням про взаємини між вірою і розумом – дуже обговорювана тема сьогодні. Також порушимо питання про методи, і особливо мову, якою говоримо сьогодні про Бога – чи це прийнятно для сучасної людини? Ми будемо слухати свідчення: Ким є насправді Бог у житті християн? А також виступатимуть: матір сім'ї, підприємець, вчений астрофізик. І, нарешті, ми розглянемо, як реагувати на заклик Святішого Отця про відкриття в Церкві "двору язичників", тобто місця для людей, які щиро шукають Бога, і все ж не знайшли Його. Як можна допомогти їм у пошуках ...?".

 

Під час пленарного засідання Папської Ради у справах мирян також коротко підсумуємо останній період діяльності дикастерії і планів на майбутнє:

 

"У другій частині нашої зустрічі, як завжди, ми будемо оцінювати наші ініціативи останнього періоду (від попереднього пленарного засідання) – сказав кардинал Рилко. –  Насамперед йдеться про дві великі події: Конгрес світських католиків в Азії, який ми організували у вересні минулого року в Сеулі, Південна Корея. Він приніс багато хороших плодів і зміцнив у вірі багатьох католиків, які становлять меншість в країнах Азії і живуть в діаспорі часто ворожій християнству. Другою важливою подією, безсумнівно, був Всесвітній День Молоді в Мадриді, в серпні цього року. Молодь знову здивувала нас: більше мільйона молодих людей з усього світу зробили велике свідчення віри, сповненої радості й ентузіазму, якої сучасний світ так сильно потребує".

 

Коли йдеться про майбутнє, Папська Ради у справах мирян готується до Панафриканського Конгресу Світських Католиків, який відбудеться в Камеруні у вересні наступного року. Уже розпочалася підготовка до Всесвітнього Дня Молоді в Ріо-де-Жанейро, Бразилія, до 2013 року. "Очікування – як завжди – дуже великі, тому з великою енергією ми взялися до роботи разом з Організаційним Комітетом в Ріо", –  проінформував кардинал Рилко.

 

Родзинкою пленарного засіданні Папської Ради у справах мирян має бути аудієнція з Папою Бенедиктом XVI. "Слово Святішого Отця для нас є компасом у служінні для покликання і місії мирян у Вселенській Церкві. Насправді з нетерпінням чекаємо цієї зустрічі – сказав голова ватиканської дикастерії у справах мирян.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie