//

Після створення ординаріату для англікан може з’явитись ординаріат для лютеран

В нещодавньому інтерв'ю часопису Ординаріату для англікан Англії та Уельсу The Portal офіційний представник Конгрегації Доктрини Віри отець Герман Гейслер підкреслив, що метою екуменічного діалогу є відновлення повної єдності християн-некатоликів з Папою. «Святіший Отець надає Ординаріату великої ваги. Ординаріат сприяє єдності і є потужним інструментом для єдності. Отець Герман також сказав, «що ми повинні співпрацювати і зростати разом», а також, що Католицька Церква збагатиться від цієї єдності, наприклад, з англіканської спадщини церковної музики. «Метою екуменічного руху є повна, видима єдність з Христом і з Петром в одній Церкві» підкреслив Гейслер.

 

Говорячи про Ординаріат для англікан, отець Гейслер звернув увагу на питання одруженого священства. За його словами, наявність одружених священиків не є проблемою, оскільки в Католицькій Церкві, зокрема в східних католицьких Церквах, є багато одружених священиків. Тому їх теперішня наявність в Ординаріаті не є інновацією. Однак надалі буде плекатись целібат.

 

На запитання журналістів щодо невеликої кількості тих, хто перейшов в Католицьку Церкву з Англіканської, отець сказав, що не варто засмучуватись через це, і що насправді 50 – 60 священиків і тисяча вірних це вже досить багато. «Кожна душа є дорогоцінною. Коли працює Святий Дух, диявол теж працює», - підсумував о. Гейслер. Він також сказав, що в Ординаріаті вже є навіть монаше жіноче згромадження.

 

Продовжуючи тему розвитку Ординаріату, о. Герман також звернув увагу, що в США, Канаді і Австралії є групи англікан, які теж бажають створення Ординаріатів у цих країнах. Святий Престіл також уважно і обережно слідкує за Африкою, де за словами о. Гейслера, є багато вірних, які хочуть зберегти вірність Євангелію.

 

На завершення інтерв’ю, о. Герман сказав, що Рим також отримує сигнали від лютеран, які бажають приєднатись до Католицької Церкви і говорять про створення Ординаріатів для них. Такі сигнали зокрема лунають з Північної Америки та Скандинавії. На запитання, чи можливе створення таких лютеранських Ординаріатів, отець Герман відповів, що «Святіший Отець зробить все, що є в його силах, задля єдності всіх християн».