//

Підтримувати та захищати гідність людського тіла закликають єпископи Англії та Уельсу

«Прославляйте Бога у вашому тілі» (1 Кор 6,20) – цей вислів святого Павла з Першого Послання до Коринтян обраний Єпископською Конференцією Англії та Уельсу, як тема Дня життя, який відзначається щороку в останню неділю липня. Цього року він припадатиме на 29 липня та буде присвячений важливості людського тіла, яке слід захищати та оберігати, починаючи від зачаття до природної смерті.

 

В посланні, написаному з цієї нагоди, англійські єпископи наголошують на тому, що «людське тіло є надзвичайним даром», і в цьому контексті вони пропонують подивитися на Олімпійські й Параолімпійські Ігри, що відбуватимуться в Лондоні від липня до вересня, та на «Ігри Співдружності», заплановані на 2014 рік в Шотландії. «Такі події, – читаємо в документі, – підкреслюють важливість доброго здоров’я, дбання про наше тіло та фізичну вправність».

 

Що ж є джерелом цієї гідності? Ієрархи вказують на Тіло і Кров Христа, Який став людиною, взявши на Себе нашу природу, та на принцип, згідно з яким індивід є, одночасно, тілом і душею, і через них може досвідчити Божу любов. На основі цього англійські єпископи стверджують: «Тіло заслуговує якнайкращого дбання та якнайбільшої пошани не лише, тому, що саме в собі є добром, але також і тому, що через Хрищення воно освячене, як храм Святого Духа». Оскільки людина створена на Божі образ і подобу, та її тіло також є частиною «відвічного Божого задуму», та призначене для воскресіння.

 

Далі послання англійських та уельських ієрархів чинить поєднання між пошаною до людської особи та пошаною до навколишнього середовища. «В культурному середовищі, в якому викидається багато речей, в якому споживається більше, ніж це необхідно та нерозважно експлуатується навколишнє середовище, дуже легко набути схожого наставлення і щодо людської особи та її тіла». З цього випливає пригадка про «екологію людини», на яку часто вказує Папа Венедикт XVI, і яка означає звертати дедалі більше уваги питанням гідності людської особи та її тіла, пам’ятаючи, що «те, як ставимося до людей, впливає на ставлення до навколишнього середовища, і навпаки».

 

Єпископська конференція Англії та Уельсу заохочує вірних до нового стилю життя, який протиставлятиметься зведенню людини до її «фізичних чи біологічних складників, до товару, предмету продажу, купівлі чи експлуатації, забуваючи про її духовну та моральну природу». За словами ієрархів, «слід визволитися від спокуси оцінювати себе самого відповідно до ірреальних моделей “досконалого тіла”, часто пропагованих з метою економічних інтересів». Адже там, де бракує пошани права на життя, починаючи від зачаття до природної смерті, там, де зачаття, вагітність та народження людської істоти відбуваються штучно, де ембріони приносяться в жертву науковим дослідженням, там «суспільна свідомість втрачає чутливість до людської особи та того дару і скарбу, яким є створений світ». З цього випливає заохочення дбати про справжнє добро людського тіла, що, в свою чергу, робить свій вклад у моральне та духовне добро людини і суспільства.

 

Повертаючись до спортсменів, які тренуються в очікуванні Олімпіади, єпископи закликали до шукання «гармонії між тілом, духом і думкою», посилаючись на слова святого Павла з послання до Коринтян, який писав про те, що атлети змагаються за вінець, що зів’яне, а християни повинні змагатися за нев’янучий вінець.

 

Врешті, ієрархи пригадують про важливість Пресвятої Євхаристії, «найціннішої поживи», яка наближає людину до «страждань Христового тіла на хресті та його чудесної переміни у славі Воскресіння».

 

Джерело: Радіо Ватикан