//

Підсумок Року св. Павла у Ватикані

Дослідження могили Апостола Народів і динамізація нової євангелізації є найважливішими плодами Року св. Павла – вважає Архиєпископ Ріно Фізікелла, котрий в Прес-бюро Апостольської Столиці провів підсумок цієї події. Він нагадав, що саме на закінчення цього року Бенедикт XVI оголосив свій намір утворити Папську Раду у справах нової євангелізації, якою керує Архиєпископ Фізікелла.

 

Підсумок Року святого Павла представив автор його ідеї кардинал Андреа Кордеро Ланца ді Монтецемоло. Він пояснив, що відзначений на зламі 2008/2009 років ювілей вписується у велике бачення Івана Павла II. Він хотів, щоб Базиліці святого Павла за Мурами повернути відповідний ранг і витягнути її з того стану, в який вона потрапила за останні роки – сказав кардинал Кордеро Ланца ді Монтецемоло. Польський Папа не встиг вже реалізувати своїх планів. Його перейняв Бенедикт XVI.

 

„У 2005 р. Папа іменував мене першим архипресвітером базиліки – нагадав італійський кардинал. – Коли потім під час однієї з аудієнцій я запропонував йому оголосити Святий Рік з нагоди 2000-ліття від народження Апостола Народів, Папа дуже ожвавився, я сказав би, що відчув щось, що сьогодні я назвав би просвітленням. Він сказав: чудова ідея. Але не Святий Рік, бо це щось зовсім інше. Тематичний рік. Рік святого Павла, за зразком Року Марії. І Папа, хоч очевидно не був підготовлений, відразу вказав мені дві цілі цієї події: по-перше, святий Павло є одним з основних джерел нашої віри. Але його погано знають або погано інтерпретують. Потрібно це змінити, і це буде перша мета. А друга мета – це екуменізм. Ми нічого не робитимемо самі, але разом з нашими відділеними братами”.

 

За матеріалами Radio Watykańskie