//

Підсумок останнього дня участі Папи у ВДМ в Мадриді

Вчора завершився 26-ий Всесвітній День Молоді у Мадриді. Останній день цієї зустрічі почався урочистою Літургією, яку очолив Святіший Отець Бенедикт XVI на території аеропорту «Чотири вітри». Для участі в цій Літургії прибуло близько двох мільйонів осіб. Це найбільша зустріч в історії Іспанії і найбільша зустріч молоді.


Разом з Папою Службу Божу відправляло 800 єпископів та близько 25 тисяч священиків. Присутніми на Літургії були також Король та Королева Іспанії. Вони привітали Папу біля захристії і зазначили, що суботнє молитовне чування справило на них велике враження.

Організатори ВДМ визнають, що не очікували аж такої величезної кількості осіб, тому в ніч з суботи на неділю були змушені нашвидкуруч приготувати додаткові сектори, розмістити в них аудіо колонки та телебіми. Напередодні, ввечір суботи, була велика гроза, і вітер зруйнував кілька опор наметів, серед них і ті, де зберігалися освячені хостії для Причастя молоді під час недільної Літургії. Речник Ватикану, о. Федеріко Ломбарді, зазначив, що у зв’язку з цим, на жаль, певній частині паломників не зможуть уділити Святе Причастя.


На початку Літургії кардинал Роуко Варела, Архиєпископ Мадриду, привітав Папу і зазначив: «Святіший Отче, можеш розраховувати на цю молодь».

Кардинал Антоніо Марія Роуко Варела


Папа розпочав свою проповідь словами: «Моє серце наповнюється радістю, коли я на вас дивлюсь. Ісус любить вас!» Сьогоднішнє читання Євангелії розповідало про уривок, де Ісус питає учнів за кого його вважають. Папа Бенедикт розповідав про те, ким є Ісус, як Його пізнати, на чому полягає віра. За його словами, віра і наслідування Христа тісно між собою пов’язані.


«Сьогодні Христос питає нас: «За кого мене вважаєте?»  Дайте йому відповідь: «Ісусе, знаю, що ти є Сином Божим, хочу йти за Тобою, керуватись Твоїм словом у моєму житті, довіряю Тобі і своє життя кладу в Твої руки». Після того Папа пояснив, чим є Церква, і що без неї неможливо йти за Христом.


Кожен учасник ВДМ отримав малий місійний хрест, який Папа поблагословив. Цей хрест мав би бути знаком і нагадуванням, що ця молодь є послана свідчити про Христа в своєму оточенні.

Іспанські Принц Феліпе та Принцеса Летиція також отримали місійний хрест на згадку про ВДМ


На завершення Служби Божої Папа подякував молоді за участь у ВДМ і сказав, що сильно вражений їх присутністю і свідченням. Бенедикт XVI також оголосив місце проведення наступного ВДМ – Ріо-де-Жанейро у Бразилії в 2013 році.  Потім Папа привітав молодь різними мовами і сказав: «Вірю, що зможу зустрітись з вами через два роки у Бразилії!»


Після урочистої Літургії Папа пообідав з іспанськими кардиналами у приміщенні Нунціатури Мадриду.


О 17 годині відбулося прощання у Нунціатурі Мадриду.


О 17:30 Папа зустрівся із 30-ма тисячами волонтерів ВДМ. Святіший Отець подякував їм за їх працю впродовж цих всіх днів. Він наголосив на важливості служити іншим. «Тепер, коли ви повернетеся до щоденного життя, я прошу вас берегти цей радісний досвід у ваших серцях і щодня все більше віддавати себе Богові та ближнім» - зазначив він.

 

 

О 18:30 Папа Бенедикт прибув до аеропорту Барахас, де відбулася прощальна церемонія.

У своїй прощальній промові Папа подякував усім організаторам цьогорічного ВДМ, а також всім тим, хто взяв участь в ньому. Особливу подяку Бенедикт XVI висловив кардиналу Антоніо Марія Роуко Варелі та його допоміжним єпископам. Святіший Отець зазначив, що залишає Іспанію щасливий і вдячний усім, а особливо Богу, котрий дозволив, щоб ці дні пройшли настільки успішно. Короля і Королеву Іспанії Папа запевнив у своїх молитвах за їх країну і її громадян, а особливо за молодь та тих, що мають особливі потреби.

О 19:00 літак на борту з Папою і його супроводом відправився з аеропорту Барахас до Риму.

 

За матеріалами wiara.pl, World Youth Day on Facebook, twitter, yfrog, youtube, Vatican Radio