//

Підсумок брифінгу речника Ватикану щодо завтрашньої Інавгурації

Сьогодні відбувся брифінг голови Прес-центру Ватикану для журналістів, акредитованих в Апостольській Столиці, де о. Ломбарді розповів, що сьогодні Папа Франциск прийняв на аудієнції президента Аргентини Крістіну Фернандес де Кіршнер та зустрівся з аргентинською делегацією. Потім Папа прийняв президента Аргентини на обіді.

 

Також Папа зустрівся з Державним секретарем Святого Престолу Тарчізіо Бертоне та головним настоятелем єзуїтів о. Адольфо Ніколасом.

 

Далі о. Ломбарді розповів про заплановану на завтра Інавгурацію, тобто введення на престіл нового Папи. Голова Прес-центру Ватикану зупинився на назві завтрашньої церемонії, наголошуючи, що колись її називали Інтронізація, а зараз правильно було б називати Інавгурацією, яка розпочинає офіційне служіння Єпископа Риму.

 

Святкування розпочнеться о 8.45 – Папа урочисто проїде від Будинку св. Марти на джипі чи папамобілі площею св. Петра, де його зблизька зможуть побачити присутні там вірні.

 

Те, що Папа є Наступником Петра, дуже пов’язано і з місцем, в якому буде відбуватися Інавгурація: вона розпочнеться біля Гробниці св. Ап. Петра. Це особливе місце для цього служіння, оскільки Ап. Петро пролив свою кров і віддав своє життя за це служіння. Папа Франциск і десять патріархів Східних Церков, з яких четверо є кардиналами, будуть молитися біля Гробниці, де отці-диякони урочисто передадуть Святішому Отцеві перстень і палій. Згодом урочистою процесією вони пройдуть площею св. Петра до Базиліки з Літанією до святих, серед яких є 10 Пап Римських, і піснею «Прослава Царя-Христа».

 

О. Ломбарді пояснив, що символізує перстень, який після молитви кардиналів-пресвітерів вручить Святішому Отцю кардинал Содано, і палій, який вручить кардинал Торан, що оголошував ім’я нового Папи.

 

Перстень Папи називається перснем рибалки, оскільки перший Папа – Апостол Петро – був рибалкою, а Ісус доручив йому служіння Рибалки Людей, отже перстень свідчить, що Папа Франциск стає Наступником Петра. Перстень, який вручать Папі Франциску, виготовили за взірцем персня, який митець-модерніст Енріко Мартіні передав Папі Павлу VІ через його особистого секретаря монсеньйора Маккі. Цей перстень виготовлений зі срібла і позолочений.

 

Палій – елемент літургійного одягу – вузька накидка з овечої шерсті з вишитими червоними хрестами, що символізують пролиту кров Ісуса Христа, а Архиєпископам Папа вручає білі палії з чорними хрестами, що символізують послух Папі та особливу близькість до Святого Престолу.

 

Палій нагадує нам про те, як Ісус несе загублену вівцю, і символізує повноту влади Папи. Той палій, який вручать Папі Франциску, вже використовував Папа Бенедикт ХVІ.

 

Після вручення палія і персня шестеро кардиналів висловлять жест покори новому Папі від імені всієї Колегії Кардиналів.

 

Після усіх символічних моментів Інавгурації нового Папи відбудеться св. Літургія з читаннями на спомин св. Йосифа. Її разом з Папою співслужитимуть понад сто осіб, серед яких будуть два священики: о. Гарбальйо, головний настоятель францішканів, та о. Ніколас, головний настоятель єзуїтів.

 

Завтрашнє Євангелії будуть читати не латинською і грецькою, як вже склалося традиційно, що означає вшанування Західної і Східної Церви, а лише грецькою, оскільки, як, за словами о. Ломбарді, висловився Папа, латинської і так було багато. 

 

Святу Євхаристію на завтрашній Літургії будуть уділяти диякони, а не Папа. Загалом, тривалість святкової церемонії не мала би перевищити двох годин.

 

Проповідь Папа виголосить італійською. Уже завтра вранці можна буде отримати друкований варіант різними мовами, однак, найімовірніше, він буде трохи відрізнятися від того, що скаже Папа. Хоча це оригінальний текст, який написав Святіший Отець, однак, як вже всі помітили, Папа Франциск любить спонтанні проповіді.

 

Після Літургії Папа зустріне голів іноземних делегацій, які прибудуть привітати його. Загалом список налічує 132 делегації. Очевидно, що Ватиканський телецентр продовжить транслювати цю зустріч і після закінчення Літургії.

 

Згодом Папа у залі св. Климента прийме голів делегацій сорока християнських Церков, серед яких патріарх Бартоломей, католикос Керекін ІІ, митрополит Ілларіон, англіканский архиєпископ Джастін Уелбі. Також привітати Папу прибудуть голови єврейських комітетів і рабини. Про свою участь у церемонії заявили і мусульманські, і буддистські, і джаїністські організації.

 

Важливий момент, на якому наголосив о. Ломбарді, – Апостольська Столиця нікого особисто не запрошувала, а лише інформувала про дату Інавгурації, тому кожен, хто бажав привітати Папу, міг заявити про свою присутність. Кожен може прибути без запрошення. І кожного у Ватикані гостинно приймуть: ніхто не буде привілейований ані відкинений.

 

Після брифінгу журналісти могли задати запитання, відповідаючи на які о. Ломбарді розповів, що Папа Франциск не змінить свого гербу, який він мав як єпископ і кардинал.

 

Охорона Папи компетентна у своїй справі, тому адаптується до звичок Святішого Отця, незважаючи на їхню спонтанність. Охорона розуміє, що це його характер і стиль так поводитись.

 

Те, що Папа мало співає на Літургії, не має нічого спільно з тим, що в нього одна легеня. О. Ломбарді сказав, що достеменно не знає чому, і жартома відповів на запитання: «Можливо, не хоче або не звик співати – треба запитати про це в аргентинців, чи він коли-небудь співав на службах раніше».

 

Папа Франциск не буде створювати електронну пошту на ім’я Папи, як це зробив Папа Бенедикт ХVІ 2005 року, оскільки тоді приходило стільки листів, що система не витримала.

 

Папа Франциск не вносив особливих змін до Літургії інтронізації, тому все буде так, як на святкуванні введення на престіл Бенедикта ХVІ.

 

Також на разі не відомо, чи Папа Франциск отримав інформацію, призначену лише йому, про так званий Ватілікс.