//

Підсумок апостольської подорожі до Беніну

У середу, 23 листопада 2011 р., у ватиканському концертному залі імені Папи Павла VI відбулась загальна аудієнція кільканадцятьох тисяч вірних із Вселенським Архиєреєм Бенедиктом ХVІ. Зустріч традиційно розпочалась короткою молитвою та прочитанням євангельського уривку, після чого Святіший Отець виголосив повчання.

 

Цього дня Єпископ Риму присвятив загальну аудієнцію підсумкам своєї нещодавньої подорожі до Беніну. Спочатку він висловив щиру подяку Господеві за те, що дозволив йому вдруге повернутись на африканську землю, цього разу, щоб відзначити 150-ліття від початку євангелізації цієї країни та щоб підписати і вручити місцевим єпископам Апостольське поучення, що є результатом напрацювань Другої спеціальної для Африки Асамблеї Синоду Єпископів, що відбулась у жовтні 2009 року. Окремим приводом подорожі була молитва на гробі його співробітника у Ватикані та приятеля кардинала Бернардіна Ґантіна, якого, як зазначив Папа, вважають духовним батьком Беніну та усього африканського континенту. Венедикт ХVІ висловив свою щиру вдячність пану Президенту за тепле прийняття, усім єпископам, священикам, ченцям, черницям та мирянам за те, що у різний спосіб супроводжували його протягом тієї апостольської подорожі.

 

Римський Понтифік, підсумовуючи свої промови до мешканців африканської землі, зазначив, що у них він поставив окремий наголос на духові примирення, на надії, яка повинна одухотворювати шлях африканського континенту, на необхідності побудови суспільства, де стосунки між різними етнічними групами та релігіями відзначались би духом свободи та справедливості. Папа також заохотив усіх до того, щоб бути справжніми сівачами надії у будь-якій реальності та у кожному середовищі. Папа закликав бенінців та усіх африканців до того, щоб вони були будівничими єдності, миру, солідарності, співпрацюючи, таким чином, для спасіння душ. Серед іншого, Папа закликав вірних континенту докласти усіх зусиль у звіщенні Євангелія тим, які ще його не мали нагоди пізнати, адже кожний охрищений є покликаним євангелізувати, і тим самим, сприяти примиренню, миру та справедливісті.

 

Святіший Отець, зокрема, пригадав недільне богослужіння, у якому взяли участь численні молоді та старші бенінці та вірні інших країн Африки, яке було яскравим виявом того, як віра може об’єднати людей різного віку, різних поколінь, і вміє відповісти на виклики усіх пір людського життя. Папа пригадав, що однією з центральних подій стало вручення Апостольського Поучення єпископам Африки, у якому, за словами Папи, кожний вірний зможе знайти головні напрямні, що керуватимуть та підбадьорюватимуть шлях Церкви в Африці, яку сьогодні називають сіллю землі і світом світу.

 

Промовляючи до прочан, зібраних на загальній аудієнції у ватиканському залі імені Папи Павла VІ, Папа привітав українських паломників такими словами:

 

«Щиро вітаю україномовних учасників. Нехай ваша проща до могил святих Апостолів та зустріч з традиціями Вічного Міста скріплять вашу віру та стануть джерелом духовного росту. Всім вам уділяю своє благословення! Слава Ісусу Христу!»

 

Папа Бенедикт ХVІ хорватською мовою привітав також і паломників греко-католицької Крижівської єпархії (історична назва Крижевацької), які разом із Владикою Миколою Кекічем прибули до Риму з нагоди відзначення 400-річчя привернення церковної єдності з Римом та заснування греко-католицької єпархії в Марча 1611-го року. Пригадаємо, що Крижівська єпархія, що була заснована 1777 року, після скасування єпархії в Марчі, та об’єднує греко-католиків різних національностей, серед яких також і численних українців.

 


Святіший Отець, звертаючись до них хорватською мовою згадав, що Крижівська єпархія започатковує відзначення ювілею 400-річчя з’єднання з Церквою Риму та створення греко-католицької єпархії в Марчі. «Цим паломництвом до гробів апостолів Петра і Павла, – сказав Бенедикт ХVІ, – ви висловлюєте вдячність Богові за всі дари, які ви отримали. Нехай же ваша багатовікова єдність з Єпископом Риму допоможе вам бути будівничими сопричастя між християнським Сходом і Заходом».

 

Джерело: Радіо Ватикан