//

Підсумки зустрічі Глав Єпископатів Південної та Східної Європи

Релігія, як фактор соціального зв’язку, викликає дедалі більше зацікавлення з боку Ради Європи. Поряд з принципами прав людини, демократії та правової держави, дедалі більшого голосу набирає питання релігійної свободи. Завдяки вірним, які не погоджуються зі зведенням їхньої віри до виключно приватної сфери, Христос постійно присутній на європейських обріях. Такими є підсумки зустрічі Глав Єпископських Конференцій Південної і Східної Європи, яка від 5 до 8 березня 2012 року відбувала у Страсбурзі на запрошення Постійного Представництва Апостольської Столиці при Раді Європи. Представники єпископатів Албанії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Греції, Румунії, Туреччини, міжнародної єпископської конференції святих Кирила і Методія, яка об’єднує кілька балканських країн, а також Ординарій Кишинева та маронітський архиєпископ Кіпру зібралися, щоб краще пізнати діяльність європейських інституцій та обговорити разом з їхніми представниками існуючі проблеми. Варто зазначити, що йдеться про країни, де католики становлять релігійну меншість.

 

Церква та Рада Європи поділяють стурбованість перед обличчям дедалі зростаючого явища порушення релігійної свободи в європейських країнах, яке часто виливається у справжні акти насилля, екстремізм, дискримінацію, зокрема, щодо християн, – читаємо в кінцевому комюніке. У цьому контексті Церква висловлює сподівання, що Рада ставатиме захисником релігійної свободи.

 

Єпископи з належною увагою поставилися до відновленого зацікавлення з боку Ради Європи до релігійного виміру громадян. Дедалі краще усвідомлюється роль релігії не як причини конфліктів, але – як фактору суспільного поєднання. А той факт, що релігія знову набуває громадського виміру, підтверджується зростаючою кількістю справ у сфері релігії, які надходять до Європейського Суду з прав людини, і в яких йдеться про можливість вільного вираження власної релігійної приналежності та відповідних переконань, юридичного визнання церковних структур, особливо, в країнах південно-східної Європи.

 

Перебуваючи і Страсбурзі, ієрархи мали змогу зустрічатися з послами, суддями та представниками своїх країн, щоб разом обговорити внесок, який в розбудову суспільства може зробити Церква. Зокрема, факт, що кожна місцева Церква приналежить до Вселенської Церкви, вже становить великий вклад у зустріч між народами і культурами.

 

Джерело: Радіо Ватикан