//

Підсумки проведення літніх християнських таборів 2012 р. у Стрийській єпархії УГКЦ

Цей рік видався дуже сприятливим для проведення літніх християнських таборів для дітей та молоді у Стрийській Єпархії. Можна навіть говорити про своєрідний рекорд у кількості таборів і кількості самих його учасників. Якщо минулого року на таборах взяло участь 764 дитини, то цього року їх було аж 1243, і з них майже третя частина відпочивала на таборах у форматі «Канікули з Богом».

 


Підводячи підсумки таборування, можна сказати про те, що дедалі більшою популярністю у Стрийській єпархії користуються такі парафіяльні табори, як «Канікули з Богом», коли більшу частину дня діти проводять при Церкві або школі, а ночують та вечеряють вдома. Такі табори помітно оживлюють парафіяльне життя і є важливим чинником формування на парафії нових молодіжних спільнот. Їх можна рекомендувати для тих, хто ще не має великого досвіду таборування, але хотів би із чогось почати. Важливою умовою їх проведення є наявність підготовлених аніматорів, що мають досвід проведення такого табору.

 

Цього року 24 нових волонтери пройшли вишкіл аніматорів для таборів. Серед них було кілька представників інших єпархій. Відразу після вишколу, що проходив паралельно із пришкільним табором у смт. Дашава, молоді люди спробували себе як аніматори по різних школах Стрийського р-ну і, звичайно, таборах.

 

На сьогодні Стрийська єпархія має більше 50-ти аніматорів, що брали участь у різноманітних вишколах і готові допомагати священикам і педагогам цікаво проводити дозвілля молоді. Програма вишколу наших аніматорів є по-своєму унікальна, адже включає в себе не лише навчання, а й набуття практичних навичок.

 

Другий рік поспіль, ми проводимо свій вишкіл паралельно із пришкільним табором. Після обіду аніматори мають свої виклади, а до обіду працюють як аніматори, втілюючи набуті знання в життя. Вони одночасно є і таборовиками, змагаючись між собою і аніматорами, навчаючи інших.

 

Майже всі семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа, що належать до Стрийської єпархії, були зобов’язані пройти окрім виробничої, ще й пасторальну практику, як аніматори, працюючи з дітьми та молоддю. Вони забезпечували не лише організацію богослужінь, а й працювали як катехити та вчилися мистецтва бути аніматором.

 

Дуже активно включилися в проведення таборів цього року і сестри згромадження Воплоченого Слова. Їхній досвід таборування є надзвичайно для нас цінний та повчальний. У 2012 році вперше вдалося організувати спільний табір із представниками Римо-Католицької Церкви. Він відбувся у селищі Углове, на узбережжі Криму. Його організували спільно члени нашого єпархіального руху «Справжня любов чекає» та «Рух чистих сердець» з іншого боку.

 

Досить гарно зарекомендували себе стаціонарні табори, на прикладі наметового табору у с. Розгірче. Його особливістю є те, що всі намети та реманент розташовуються у зручному місці на 1 місяць і більше. Кожен, хто бажав, міг за попередньою домовленістю скористатися з наданих умов і, окремо чи спільно із іншими, провести парафіяльний чи деканальний табір.

 

Як і в попередні роки, табори відзначалися різним спрямуванням: катихитичного спрямування, патріотичного, спортивного та ін. Але всіх їх об’єднювала спільна тема - «Святі Таїнства», адже 2012 рік в УГКЦ проголошений Роком Святих Таїнств.


В планах є проводити у майбутньому табори мистецького спрямування, де вивчатимуться різні техніки малювання, ліплення та рукоділля.

 

Для організації таборів цього року вперше було залучено спонсорські кошти. Громадські організації «Добре серце» та «Небайдужі» надали посильну фінансову допомогу, завдяки якій було придбано продукти харчування. Завдяки цьому, більше молоді змогло взяти участь у таборах, так як оплата за табір була меншою ніж у попередні роки. Не можна оминути і тої допомоги, яку щорічно надає БФ «Карітас» Стрийської єпархії, спрямовуючи кошти акції «Різдвяна Свічка» не лише на матеріальну допомогу обездоленим дітям, а й вкладаючи кошти у їх виховання та літнє дозвілля.

 

Молодь, яка вже побувала на таборах, самостійно формують групи у соц. мережах для ділення своїми враженнями, фото та відео з таборів. Вже зараз складаються плани щодо участі у наступних таборах.

 

Сподіваюся, що наші священики, катихити та аніматори із ще більшим ентузіазмом підуть на зустріч молоді і скористаються із тої можливості, яку дають літні християнські табори, а саме глибше пізнати Бога та навчитися любити свого ближнього.

 

о. Олег Кобель
Координатор проведення літніх християнських таборів
у Стрийській єпархії УГКЦ

Джерело: stryi.ugcc.org.ua