//

Підсумки папського візиту до Німеччини

Архиєпископ Роберт Цоліч підсумував папський візит до Німеччини. Глава німецького єпископату під час традиційного прийняття для політиків і священиків напередодні Свята св. Архангелів Михаїла, Гавриїла і Рафаїла в Католицькій Академії в Берліні підкреслив добру співпрацю між органами державної влади та Церкви.

 

 

Головним адресатом цих подяк був присутній під час прийняття Президент Німеччини Крістіан Вульф. Саме до нього Архиєпископ Цоліч звернувся особисто: "Вже на початку візиту Папа зізнався мені, що був глибоко зворушений сердечним прийомом у президентському замку Бельвю. Це дало йому відчуття великої близькості", – сказав Архиєпископ і додав, що президент Крістіан Вульф так віднісся до цього візиту, що Папа Римський почувався в Німеччині як вдома. Я "радію, що Папа спонукав багато сфер нашого суспільства до обговорення і дискусії. Нехай вони будуть плідними.  Церква в Німеччині почувається підсиленою Бенедиктом XVI у своїх соціальних обов'язках і корисній ролі в політиці та економіці. Я маю надію, що ми підемо цією дорогою разом, бо де є Бог, там є майбутнє", – сказав Архиєпископ  Цоліч, нагадуючи девіз Папського паломництва до Німеччини.

 

 

Глава німецького єпископату зазначив про релігійні елементи Папського візиту. На його думку, незрозумілим є розчарування деяких під час екуменічної зустрічі в Ерфурті. Зустріч Папи  з протестантами не потрібно тлумачити логікою політичних процесів. "Папа показав, що пріоритетом для всіх християн є їх спільна віра", а крім того – додав Архиєпископ Цоліч – "зустріч сама по собі була символічною".

 

 

Під час прийому в Католицькій Академії у Берліні Архиєпископ Цоліч звернувся до католиків. "Папа хотів нас спам’ятати, щоб ми дозволити, аби нас провадив Дух Євангелія. Нас, німців, які любимо організовувати, реструктуризувати і реформувати", – сказав з посмішкою глава німецького єпископату.

 

 

Ширше духовний і пастирський вимір подорожі Бенедикта XVI до Німеччини єпископи опрацюють під час осіннього пленарного засідання, запланованого з 4 по 7 жовтня у місті Фульда.

 

 

За матеріалами Radio Watykańskie