//

Підпільні спільноти в Китаї повинні навчитись прощати, як Папа

Нещодавно агенція AsiaNews опублікувала інтерв’ю із секретарем Конгрегації Євангелізації Народів, китайським Архиєпископом Савіо Хон Тай Фай. Останнє питання інтерв’ю стосувалось звинувачень Ватикану в тому, що він «забув» про підпільні спільноти в Китаї. На сторінках порталу Vatican Insider ватиканіст Андреа Торніеллі роздумує над відповіддю єрарха.


Ось що відповів на ці закиди Архиєпископ: «Часто говорять про те, що Ватикан забув про них, але це – неправда. Суть в тому, що Апостольська Столиця не хоче публікувати інформацію про усю допомогу та контакт з ними. Ми допомагаємо усій Церкві, і не робимо відмінності між офіційними та підпільними спільнотами; ми враховуємо те, що є важливим для євангелізації. Важливо також те, щоб нелегальні спільноти навчились прощати: мученики, на зразок Св. Степана, також вміли прощати. Наприклад, у випадку незаконних єпископських свячень, що відбулися кілька місяців тому, багато єпископів були змушені брати у них участь. Після того багато з них просили у Святішого Отця вибачення, і Папа простив їх. Вони також повинні бути великодушними і відбудовувати єдність у злагоді».


Ватиканіст Торніеллі зазначає, що його перш за все вразив заклик до прощення, який владика Хон Тай Фай (прелат, який без жодних сумнівів не підтримує ні пекінський уряд, ні Патріотичну Асоціацію) висловив до підпільних католицьких спільнот. І ще одна цікава заувага: багато єпископів, що були змушені брати участь у нелегальних свяченнях, які Апостольська Столиця засудила, просили і отримали прощення Бенедикта XVI.