//

"Підгорецький Синод" УПГКЦ і київські мусульмани з подачі УПЦ (МП) виступили проти ювенальної юстиції

Синод Української Правовірної Греко-Католицької Церкви, відомий також як "підгорецький Синод" чотирьох священиків, що відокремилися від УГКЦ і перебувають під анафемою Папи Римського, а також Духовне управління мусульман України (одне з кількох мусульманських об'єднань Україні, центральний офіс у Києві) майже одночасно оприлюднили заяви проти поновлення в Україні ювенальної юстиції - окремого судочинства для неповнолітніх, яке існувало в Україні до революції 1917 року і яке зараз існує в країнах Європи та світу.

 

 

"Підгорецький Синод" УПГКЦ 22 березня звернувся до Папи Римського Бенедикта XVI з закликом покаятися за "мовчання" Католицької Церкви щодо ювенальної юстиції, яка, на думку авторів звернення, "забороняє батьківське виховання, має на совісті злочинність серед молоді та ліквідацію інституції сім’ї". Синод УПГКЦ стверджує, що насправді йдеться про "наднаціональну організацію, яка ховається за цією злочинною структурою ювенальної юстиції".

 

 

Копії свого звернення єпископи УПГКЦ  розіслали в органи державної влади України. Раніше "Підгорецький Синод" разом з антизахідно налаштованою православною грамадськістю УПЦ (Московського Патріархату) влаштовували спільні заходи проти ювенальної юстиції.

 

 

18 березня з подібним зверненням до Президента України звернулося Духовне управління мусульман України (ДУМУ), передає УНІАН. В документі фактично повторюються абзаци з тексту рішення Св. Синоду УПЦ (МП), який 28 травня 2010 року висловився проти впровадження в Україні ювенальної юстиції. Синод тоді посилався на "негативний досвід країн" у запровадженні ювенальної юстиції.

 

 

Що цікаво, на офіційному сайті ДУМУ звернення досі відсутнє. В ДУМУ кореспонденту "Релігії в Україні" повідомили, що березневе звернення мусульман до Президента з приводу ювенальної юстиції спонукала позиція УПЦ (МП). У свою чергу, Синод УПЦ зробив звернення після неодноразових заяв архієпископа Львівського УПЦ Августина про шкідливість ювенальної юстиції.

 

 

В Україні головною дійовою особою "антиювенального" руху є помічник архієпископа Львівського УПЦ Августина, лідер "Народного собору" Ігор Друзь. Він готує архієпископу Августину матеріали проти ювенальної юстиції та про інші небезпеки, які йдуть з "чуждого та ворожого" Заходу.

 

 

Нагадаємо, інститут ювенальной юстиції давно і успішно використовується у світовій практиці, в т.ч. у країнах православної і католицької традиції. В кожній країні цей інститут відрізняється своїми національними особливостями. В Україні відтворюються ювенальні суди, які існували до революції 1917 року. До їх компетенції входить розгляд винятково кримінальних злочинів неповнолітніх. Питаннями опіки дітей в Україні продовжують займатися соціальні служби, що залишилися з радянських часів.

 

Джерело: www.religion.in.ua