//

"Підгорецькі отці" хочуть захопити храм силою, кажуть жителі Тернопільщини

Хоча час гострих релігійних конфліктів минув, дехто досі розпалює суперечки. Так, прихильники псевдоотця Антона Догнала намагаються захопити храм Преображення Господнього у Чорткові.

— Не збираємося віддавати храм невірним, — каже голова церковного комітету­ Михайло Батрин. — Його будували на кошти громади.

 

Фундамент церкви Пре­об­раження Господнього, за сло­ва­ми представників громади, заклали в 2007 р. за кошти владики Бучацької єпархії. Коштів забракло, і 10 родин з Чорткова вклали вла­­сні заощадження у будівни­цтво. Зна­йшли і спонсорів. “Підгорецькі отці”, які зазіха­ють на храм, за словами пана Михайла, знали настоятеля, покійного отця Романа Шелепка.

 

 

Громада будувала храм

— Коли ми почали мурувати храм, приїхали троє мо­нахів із Підгірців, — пригадує­ Ольга Саган. — Вони допома­гали фізично, мо­лилися разом із нами. Ми нормально спілкувалися. Я навіть запрошувала їх до себе ночувати.

Продовжуючи, пані Саган каже, що при освяченні церкви владика дав грамоти-по­дяки всім вірянам, які доклалися до справи. Її отримали й гості. Тепер, як додає жінка, вони спекулюють на цьому.

 

 

Посвятили храм у серпні 2007 р. Після того, як запевняють парафіяни, жителів Львівщини не бачили. А 7 ли­стопада 2010 р., кажуть пара­фіяни, монахи відкрили це­р­кву й почали правити, вишто­вхавши отця Івана Сеньківа.

— Служба починається о 9.00, — говорить отець. — Я прийшов завчасно. Побачив, що в церкві вже правлять мо­нахи. Коли запитав, що вони там роблять, почув від них, що більше не прийдуть.

 

 

 

Наступного дня ситуація по­вторилася. Отця Сеньківа “гості”, зірвавши хрест і роз­дерши підрясник, брутально­ виштовхали.

— “Чужинці” говорили, що церкву їм заповідав покій­ний отець Роман, — пригадує Іван Сеньків. — Тож вони будуть за чергою з нами від­правляти служби. Ми провели парафіяльні збори. Громада твердо вирішила, що не хоче, аби монахи із так званої групи “Догнала” осквернили святиню. Адже на декого з них наклали кару великої екскомуніки (їх виключили з церкви — прим. ред.).

 

 

До речі, 8 листопада 2010 р., коли “гості” виходили з храму, отець бачив у руках сестер великий предмет, вкритий тканиною. Згодом виявилося, із сейфа зникли пе­чатка і статут громади. Тож люди змінили замок на две­рях і подали документи на виготовлення нового статуту.

— Вони нас облаяли, проклинали, — стверджує член парафіяльної громади Ольга Гульчак. — Посилали нас у пекло, казали, що проклинають нас ім’ям Ісуса Хри­с­та. Не розумію, як священики можуть так чинити.

 

 

За “чужинцями”, на думку­ жінки, стоїть хтось впливовий.

— Мій син бачив, як одна з монахинь впала на землю, — пригадує жінка. — Інша трясла над нею камерою і кричала, що її б’ють. Дея­кі міліціонери розповідали, що сестри добре орієнту­ються в юридичних питаннях.

На думку апостольського адміністратора Бучацької єпа­рхії УГКЦ отця Дмитра Григорака, “підгорецькі отці” реалізовували план розколу Католицької церкви.

— Антон Догнал і його при­бічники не розуміють, що таке любов. Під їхній вплив потрапили отці-василіяни — Василь-Маркіян Гітюк і Василь-Роман Шелепко. Він колись був ігуменом у монастирі у Підгірцях, — пояснює отець. — Колись ці отці були в Че­хії та Словаччині, але їх вигнали за непослух. Та пожалі­ли і прийняли у Василіянський чин в Україні, дали їм можливість жити в монасти­рях і служити в церквах.

 

 

 

Монахи не відгукнулися

Отець Романа Шелепко, за словами співрозмовника, був ревним священиком. Він не казав, що підтримує “гостей”.

— Парафіяни сказали тим монахам, що не хочуть їх тут бачити, — додає священик. — Люди цілодобово чергували біля храму. “Єпископи” обіцяли нам побоїще, і вони його влаштували. Трьох вірян, учнів Дяківської академії, побили. Один із них пережив складну операцію. Тому 14 листопада парафіяни всіх церков Чорткова дали рішучу ві­дсіч сектантам, а 19 числа окружний суд виніс постано­ву про заборону “підгорецьким отцям” правити у храмі.

Та “догналівці”, як каже він, погрожували, що в містечку, коли прийде Судний день, бу­де гірше, ніж у Гоморі.

 

 

Кореспондент написав лист до монахів через сервіс на їхньому сайті, оскільки можливості зв’язатися із ни­ми по-іншому не знайшов. Відпо­віді наразі немає. Проте сест­ри з монастиря Благовіщення, що у Пробі­жній Чортків­ського району, на своєму сайті пишуть, що Дми­тро Григорак усе “роздув”. Голова Комітету зі збереження християн­ської спа­дщини “По­крови Богородиці” Олег Блауцяк, за­хищаючи монахів, наді­слав копію листа до президе­нта в нашу редакцію. У цьому­ документі він лає греко-католи­ків, а міліцію звинувачує в необ’єктивності. Комітет просить допомогти у реєстра­ції Української правовірної греко-католицької церкви.

Наталія БУРЛАКУ

Джерело: Бучацька Єпархія УГКЦ