//

Підгорецька обитель Отців Василіян запрошує на святкування 320 річниці відколи зафіксовано чудодійний факт про плачучу ікону Матері Божої з Дитятком Ісусом


21-22 квітня цього року у Підгорецькому монастирі Отців Василіян проходитимуть святкування з нагоди пам’ятної та важливої для духовного життя усіх вірян дати – 320 річниці відколи заплакала ікона Матері Божої з Дитятком Ісусом.


Є історичні свідчення про нелегкі часи для мешканців Плісниська, коли через часті напади ворогів, спустошувались і довколишні села та містечка. Багатьох людей, особливо молоді, було забрана в ясир. Плач, стогін, смуток глибоко залягли в серцях мешканців Бродівщини, але народ не впадав у розпач, оскільки був глибоко віруючим, завжди покладаючи велику надію на Божу поміч.


Їхні сподівання підтвердились. 21 квітня 1692 року, люди, які молились в дерев’яній церкві Різдва Пресвятої Богородиці, несподівано побачили як з очей старовинного образу Матері Божої почали текти сльози. Вони стали ще ревніше молитись. Швидко чутка про плачучу Богородицю розповсюдилась всією околицею. В скорому часі парох церкви повідомив про цю подію Львівського єпископа Йосифа Шумлянського.


Значиму подію зафіксовано у монастирському літописі, укладеному ієромонахом Василієм 1699 року. Зокрема, у записі йдеться про те, що у церкві Різдва Пресвятої Богородиці знаходилась старовинна ікона Матері Божої з Дитятком Ісусом. Також занотовано «… образ Пречистої Діви сльозами ревними плакав, … свічки, ніким не запалювані, по декілька разів при цій Святій іконі загорялися, … багато недужих людей, що з вірою приходили до цього образу, відповідно до свого прохання від різноманітних недуг та страстей зцілялися…».


Як повідомляє ієромонах Василій, свідчення підтверджені у присутності двадцяти чотирьох монахів. Більше того, свідками цих чудотворних дійств було багато людей, як духовного, так і шляхетного стану. А також простих мирян з Пліснеська, Підгорець та інших сіл і містечок краю.


Правдивість чудотворних дійств досліджувала відповідна духовна комісія очолювана єпископським намісником отцем Ігнатієм Максимовичем. Після тривалої їх перевірки, у ході якої під присягою було опитано всіх очевидців вищезгаданих чудес, вона визнала всі чуда, які творилися за посередництвом Пресвятої Богородиці, від Її образу старовинного, є правдивими.


Сльози з очей ікони Матері Божої з Дитятком Ісусом безперервно продовжували текти аж до 24 вересня 1692 року.
Вважається, що Підгорецька ікона Матері Божої з Дитятком Ісусом належить до найдавніших плачучих ікон України.


Порядок богослужінь у Підгорецькому монастирі Отців Василіян:
21 квітня (субота)

18.00 – Подячний Молебень до Матері Божої
18.30 – Вервиця
19.00 – Велика Вечірня

22 квітня (неділя)
9.00 – Утреня
11.00 – Свята Літургія
12.30 – Подячний Молебень до Матері Божої.

 

Святкування 310 ювілею плачучої ікони Матері Божої з Дитятком Ісусом триватиме до 24 вересня 2012 року.

 

Повідомив о. Йоаким Ковальчук, ЧСВВ