//

Перший ювілей української церковної спільноти в Осло (Норвегія)

Нещодавно українська громада в м. Осло відсвяткувала перший ювілей. Божественна Літургія відбулася в Храмі Св. Йосифа, опісля - українське традиційне Різдво.

 

На минулорічне Різдво 2010 року українці м. Осла зібрались вперше на Божественну Літургію. На той час вже існувала тоді в Осло активна українська громада, якій завдячується перша зустріч. Спільна трапеза та коляда дали поштовх на майбутнє.

 

Завдяки доброзичливій допомозі місцевої римо-католицької Церкви організувалось церковне та громадське життя українців в Осло навколо Катедрального храму м. Осло. Щомісячно зустрічається громада тепер в Храмі св. Йосифа на Св. Літургію. Недільна школа, організована батьками та під керівництвом пані Юлії Гауґланд, гуртує дітей навколо української мови на традиції. Спільні духовні зустрічі, подорожі та прощі гуртують українців та всіх, хто цікавиться Україною. Велику допомогу в організації спільних заходів громада завдячує пані Ірині Сабор – культурному аташе Посольства України в Норвегії. Пан Посол Олександр Цвітков підтримує активність громади не тільки тим, що сам бере участь в заходах, але і тим, що стремління громади і посольства переплітаються і взаємно збагачуються – спільні відзначення Дня Незалежності, Дня пам’яті Жертв Голодомору та різні культурні заходи.

 

Особливу роль в житті громади відіграла зустріч з о. Робертом – отець єреміт, без перебільшення можна сказати – святець сьогодення - який живе біля Осло і відомий своєю побожністю та іншими харизмами далеко поза межі Норвегії.

 

«Минає рік з часу початку або продовження розбудови української спільноти в м. Осло. Цей Ювілей спонукує до подяки за те, що Господь своєї опікою над нашим народом, дає нам змогу будувати цей духовний храм – спільноту українців в Норвегії. Для деяких вірних коштує це досить великих зусиль – вони долають понад 500 км, щоб пережити Божественну Літургію і спільну зустріч. Кожен вносить свою лепту жертви, щоб спільнота збагачувалась духовними та культурними надбаннями», - наголосив о. Іван Мачужак, настоятель української громади в Осло.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua
www.ukrainische-kirche.de