//

Перший в світі повнометражний фільм про життя і муки Христа

У Велику п'ятницю "L'Osservatore Romano" присвятила одну із статей найпершому в історії повнометражному фільму про життя і муки Христа. Він був знятий у кілька етапів французьким режисером Фернандо Зекка. Стрічка називається "Життя і страждання Господа нашого Ісуса Христа". Її оригінал зберігається у Ватиканській фільмотеці, а подивитися його можна навіть на "YouTube". У статті наголошується, що христологічних жанр в кінематографі з'явився в перші роки існування кіно - на межі XIX-XX ст. Режисер Фернандо Зекка працював на французькій кіностудії "Pathé", яка стала піонером у цьому жанрі і ще в 1900 р. випустила перший короткометражний фільм на євангельську тематику.

 

Роботу над фільмом "Життя і страждання Господа нашого Ісуса Христа" Зекка почав в 1902 р. Його перша частина була чорно-білою, але вже після першого показу, весь фільм, кадр за кадром, був "пофарбовані" із застосуванням чотирьох кольорів - ця технологія була на той час новою в кіно. Під час роботи над стрічкою Фернандо Зекка використав перші види спецефектів і задіяв машини. Крім того, режисер приділяв велику увагу декораціям і зовнішньому вигляду акторів. Він використовував сучасні для своєї епохи народні костюми, щоб зробити персонажів більш зрозумілими та близькими глядачам. Після великого успіху першого показу фільму було знято ще декілька частин стрічки: про воскресіння Лазаря, ходіння по воді, поклоніння трьох королів. Цікаво, що фільм про Ісуса став найтривалішим з усіх існуючих на той час: він тривав 44 хвилини, у той час як стандартні фільми тільки 10 хвилин.

 

Успіх фільму був величезний. Протягом багатьох років він демонструвався у багатьох європейських кінотеатрах ставши справжнім "учителем" і "проповідником" своєї епохи, підкреслює "L'Osservatore Romano".

 

За матеріалами radiovaticana.org