//

Перший Папа, який дав інтерв’ю

Першим папою, який дав інтерв'ю, був Папа Лев XIII. Про це нагадав головний редактор "L'Osservatore Romano" у статті, написаній для журналу "Vita e pensiero”, часопису Католицького університету у Мілані.

 

Джованні Марія Віан розглядає успіх інтерв'ю з Бенедиктом XVI "Світло для світу", яке викликало у всьому світі інтерес ЗМІ і стало видавничим успіхом. "Ця книга показує - каже автор, - що Йозеф Ратцінгер є комунікатором найвищого рівня".

 

"Йому вдалося бути надзвичайно ефективним, будучи водночас самим собою, простим і прозорим, в такому довгому інтерв'ю, яке дивує лише тих, хто не знає Папи, як і у виступах і в багатьох інших текстах, особливо проповідях", - пише головний редактор "L'Osservatore Romano".

 

Г. Віан нагадує, що перше в історії інтерв'ю з Папою вийшло 4 серпня 1892 року на першій сторінці французької газети "Le Figaro". Інтерв’ю підготувала французька журналістка Каролін Ремі, яка підписувалась псевдонімом, Северін. Вона попросила про зустріч з Левом XIII, яка відбулася 31 липня і тривала 70 хвилин.

 

"Проте текст, який цензурував державний секретар, не сподобався Апостольській Столиці та викликав у ЗМІ бурю в політичній і дипломатичній площинах, а не через тему незвичайної розмови 82-річного Папи і запальної французької журналістки", - читаємо в статті. 24 вересня 1965 Папа Павло VI дав інтерв’ю журналістові Альбертові Кавалеррі, яке було опубліковане у "Corriere della Sera" 3 жовтня цього року і розпочало серію статей про Церкву після II Ватиканського Собору. У цьому інтерв’ю Павло VI зазначив: "Багато хто запевняє, що знають, що Церква думає, проте вони ніколи про це Церкву не питали."

 

Також в статті згадується про інтерв'ю, які Іван Павло II дав Андре Фроссардові та Вітторіо Meссорі. Але автор вважає, що такий спосіб висловлювання думок найбільше виправдав себе у випадку Папи Бенедикта XVI – оскільки Святіший Отець є колишнім професором університету, який звик до конфронтації та висловлення думок.

 

 

За матеріалами ekai.pl