//

Перший митрополит Тернопільсько-Зборівський єпископ Василій Семенюк

22 грудня 2011 року, об 11.00, у Катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці міста Тернополя відбудеться Архиєрейська Літургія, під час якої буде зачитано декрет про створення Тернопільсько-Зборівської митрополій УГКЦ. Першим митрополитом Тернопільсько-Зборівської митрополії стане владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільско-Зборівський. Божественну Літургію очолить Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви.

 

Коментуючи подію владика Василій Семенюк зазначає: "Виникнення митрополій є важливим етапом дозрівання УГКЦ. Це, в першу чергу, свідчить про поступові та зважені кроки у напрямку патріархату. Митрополичий статус сприятиме кращій координації та співпраці не тільки на загальноцерковному рівні, а й між Тернопільсько-Зборівською та Бучацькою єпархіями, які юрисдикційно належатимуть до Тернопільсько-Зборівської митрополії. Водночас ми продовжимо опікуватися греко-католицькими парафіями у Хмельницькій області".

 

Як зазначає Департамент інформації УГКЦ, Синод Єпископів УГКЦ прийняв рішення створити три нові митрополії: Львівську, Івано-Франківську та Тернопільсько-Зборівську. До складу Львівської митрополії увійдуть Львівська архиєпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії; до Івано-Франківської митрополії – Івано-Франківська та Коломийсько-Чернівецька єпархії; до Тернопільсько-Зборівської – Тернопільсько-Зборівська та Бучацька єпархії. Першими митрополитами новостворених митрополій стали владика Ігор Возьняк, архиєпископ Львівський, владика Володимир Війтишин, єпарх Івано-Франківський.

 

Від моменту проголошення в УГКЦ буде сім митрополій. Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав. До її складу входять Київська архиєпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати. Крім того, до УГКЦ належать Перемишльсько-Варшавська митрополія у Польщі, Філадельфійська митрополія у США та Вінніпезька митрополія у Канаді.

 

прес-служба єпархії

 

Додаток 1: Коментар владики з приводу події інтронізації

 

Що для Вас особисто означає бути митрополитом?

Це продовжувати служити Богові та Церкві в сучасних історичних обставинах

 

Які завдання Ви перед собою ставите?

Відповісти на пасторальні потреби цілої митрополії, беручи до уваги те, що дві єпархії - Бучацька та Тернопільсько-Зборівська, а також Хмельницька область будуть під моєю безпосередньою опікою.

 

Чи скликатимете митрополичі синоди?

Згідно Кодексу канонів Східних Церков до обов’язків та прав митрополита окрім тих, що мав у своїй єпархії додаються деякі нові. Митрополит висвячує, інтронізує єпископів своєї провінції; скликає Митрополичий Синод; дбає про ретельне дотримання віри та церковної дисципліни; проводить канонічні візитації; виступає від імені провінції у всіх юридичних справах.

Митрополит матиме більше обов’язків як у цілій провінції – митрополії так й у Митрополичому Синоді, як структур Української Греко-Католицької Церкви. Особисто намагатимусь дотримуватись моїх прямих обов’язків.

 

Чи у зв’язку з проголошенням митрополієї виникнуть якісь нові структури, канцелярія, трибунал?

 

Моїм обов’язком є створити Митрополичий Трибунал, як апеляційний трибунал для вироків єпархіальних трибуналів (кан. 133 § 1 п. 3 ККСЦ), який, однак, не є відмінним від єпархіального трибуналу митрополита (кан. 1064 § 1 ККСЦ), перефразовуючи цей припис – трибунал який був у єпархії, що стала митрополією, оголошується Митрополичим Трибуналом.

Усі решта структури можуть створюватися відповідно до потреб митрополії для кращої координації праці єпархіальних комісій, проведення спільних соціальних, культурних та харитативних заходів.

 

Що зміниться для вірних цієї території?

 

Ми спільно станемо на шлях, що безпосередньо веде до патріархату. А це означає навчитися ефективно співпрацювати на міжєпархіальному рівні, сіяти Слово Боже та відповідати на духовні потреби вірних митрополії.

 

Які проблеми можна буде вирішити і навпаки, які труднощі виникнуть?

 

В житті є завжди нелегкі обставини, але я певний, що Святий Дух нами попровадить. Наша Церква пережила складні часи переслідувань, бо нею опікувався Бог. Розумію що теперішні обставини вимагатимуть також ревної праці та правдивого свідчення.

 

Чи буде висвячений новий єпископ-помічник і коли?

 

Не виключаю, що в майбутньому може бути один і більше єпископів-помічників, адже відтепер у мене більше обов’язків. Однак єпископ завжди має допоміжні органи, структури, комісії, які від його імені опікуються Божим людом.

 

Додаток 2: Біографія єпископа Василія Семенюка

 

Преосвященний владика Василій Семенюк народився 2 серпня 1949 року в с. Дора (біля м. Яремче на Івано-Франківщині) в сім’ї Марії та Петра Семенюків.

 

З 1969 по 1974 роки навчався у підпільній духовній семінарії. Одночасно навчався у Хустському лісотехнікумі, працював диспетчером газового управління в м. Яремче.

 

Пізніше доповнив освіту у Люблінському католицькому університеті (Польща).

 

У 1997 році отримав вчений ступінь магістра морального богослов’я.

 

22 грудня 1974 року владика Володимир Стернюк висвятив його на священика.

 

У 1975 році о. Василь призначений “опікуном” зруйнованої більшовиками Зарваниці (Тернопільщина); у тому ж році з благословення преосвященного владики Володимира Стернюка стає ректором підпільної духовної семінарії.

 

У 1989 році о. Василя Семенюка та ще одинадцятьох священиків скерували на Тернопільщину для легалізації УГКЦ.

 

З 1990-го року о. Василь Семенюк призначений ректором Тернопільської вищої духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого; у 1993 році – протосинкелом Тернопільської єпархії.

 

З благословення правлячого архиєрея Тернопільської єпархії Кир Михаїла Сабриги відбудовує Марійський духовний центр у Зарваниці.

 

10 лютого 2004 року Святіший Отець Іван Павло ІІ ухвалив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви і призначив всесвітлішого о. Василя Семенюка єпископом.