//

Перші кроки душпастирства УГКЦ на Святій Землі

На поручення Блаженнішого Любомира та за благословенням владики Йосифа (Міляна), Голови Пасторально-Місійного Відділу (ПМВ), з 12 по 21 лютого в Ізраїлі з робочим візитом перебував виконавчий секретар ПМВ о. Василь Поточняк. Поїздка мала за мету ознайомитись зі станом та потребами душпастирства вірних УГКЦ, які перебувають там на заробітках, або ж переїхали на стале проживання разом зі своїми сім’ями.

 

В ході відвідин о. Василь разом з о. Растіславом Дворови, священиком із Словакії, який будучи біритуалістом любить візантійську літургічну духовність (докторант папського Східного Інституту) та добре володіє українською мовою і - найважливіше – згуртовує наших людей, у м. Хайфа, відслужив у цьому місті св. Літургію для наших вірних. Українська церковна громада в кількості 20 – 50 осіб, щонеділі, уже понад півтора року молиться у мелхітському греко-католицькому храмі (вул. Паль-Ям, 10). За цей період церковна громада має уже свій сайт www.haifagrcath.net та духовно й інформаційно (тел. +972/54.347.7874, +972/052.548.5962) допомагає паломникам з України. Переважно раз у місяць до громади долучаються вірні інших національностей зокрема молдавани, росіяни, румуни і усі разом зі священиком їдуть по святих місцях та організовують собі спонтанний відпочинок з перекускою та піснею…

 

Обидва отці мали зустрічі з мелхітським греко-католицьким архієпископом Акки, Хайфи, Назарету та всієї Галилеї Елією Шакуром, який повідомив що готовий прийняти душпастиря УГКЦ для стабільного служіння нашим вірним і запропонував це о. Растіславу, При цьому Архиєпископ готовий надати нашим громадам храми та матеріальну підтримку для священика.

 

«На зустрічі з мелхітським греко-католицьким єпископом - протосинкелом Єрусалиму Йозефом Церей, так само відчувалось бажання з його боку допомогти вірним УГКЦ зі священиком та в наданні храмів. Завдяки владиці, ми швидко знайшли греко-католицький храм у Тель-Авіві – Яффо (вул. Єфет. ), де 13 березня о 16.00 отцем Растіславом вперше буде відслужена св. Літургія для новоствореної громади УГКЦ» - розповідає о. В. Поточняк.

 

На ознайомчій зустрічі у Бат–Ямі наші вірні дякували провідникам УГКЦ за допомогу в організації української церковної громади поблизу Тель-Авіва. Таку ж подяку на адресу Синоду Єпископів та Глави УГКЦ висловили єпископи греко-католицької та латинської церков. Зокрема Апостольський Нунцій архиєпископ Антоніо Франко дякував проводу УГКЦ за те, що не залишає своїх вірних за кордоном, а намагається надати духовну опіку мирянам по всьому світу. Бо духовна опіка над українцями у Св. Землі потребує докладного вивчення, розпізнання можливостей та допомоги.

 

Латинський патріарх Єрусалиму Фуад Твал висловив всіляку підтримку у засновуванні та веденні наших громад по всій території Ізраїля. Християнську солідарність та підтримку висловили о. Девід Нойхауз, патріарший вікарій для івритомовних католицьких громад в Ізраїлі, отці францисканці та домініканці (серед останніх один ієромонах, родом з Тернопільщини).

 

Варто відзначити також молитовні зустрічі з Месіянськими євреями – католиками; учасниками центру для узалежнених від алкоголю та наркотиків - вихідців з колишнього Союзу; українським поетом Іваном Потьомкіним, який за 20 років перебування на Святій землі видав декілька збірок і книжок одна з останніх «Запорожець за Йорданом» (збір бл. 700 єврейських прислів’їв в українській та в єврейській мовах).

 

Стараннями о. Растіслава, а також за підтримки Вадима Соколова із Нетанії, працівнику ПМВ була надана можливість провідати святі місця, прислухатись як мило і глибоко звучить молитва українських прочан, які щотижня сотнями приїжджають на Св. Землю щоб поговорити із Господом на людській батьківщині його Сина.

 

 

Пасторально-місійний відділ УГКЦ

Джерело: www.ugcc.org.ua