//

Перша Служба Божа на гробі блаженного Івана Павла II

Сьогодні кардинал Станіслав Дзівіш відправив першу Службу Божу при гробі блаженного Івана Павла II у каплиці св. Себастьяна у базиліці св. Петра у Ватикані. О сьомій годині ранку там зібралося близько 30 осіб, серед них і сестри Святого Серця Ісусового, які допомагали Папі упродовж багатьох років, а також його камердинер Анджело Гугель.


У передмові до Літургії Архиєпископ Кракова сказав, що сьогодні, в день Цариці Корони Польської і наших сердець, дякуємо Богові за всі події, свідками яких ми стали в останні дні у зв'язку з беатифікацією Івана Павла II. – Просімо Бога про те, щоб бл. Іван Павло II став істинним покровителем польської свободи, єдності та любові, – закликав кардинал Дзівіш.


Згодом, за бар'єрами, що відгороджують каплицю від головного проходу базиліки, зібралося близько 200 чоловік, які також взяли участь у Літургії. Там були здебільшого італійці та поляки.

 

У розмові з KAI Анджело Гугель сказав, що під час сьогоднішньої скромної Служби Божої "повернулося багато спогадів, пов'язаних з Папою". – Сьогодні, як і в останні кілька днів, я дуже розчулений – зізнався камердинер Івана Павла II.

 

Гробниця бл. Івана Павла II знаходиться під вівтарем в каплиці св. Себастьяна. Труна стоїть за білою мармуровою плитою з латинським написом: "Beatus Ioannes Paulus PP II". З жовтня 1956 до квітня 2011 року там був гріб іншого Папи – бл. Інокентія XI. На вівтарі знаходиться розп'яття і шість свічок, а по боках дві маленькі свічки, які запалюють тільки під час Служби Божої. З обох боків каплиці є пам'ятники пап Пія XI і Пія XII, а над вівтарем є велика мозаїка ХVІІ ст., що зображує мученицьку смерть св. Себастьяна. У каплиці стоїть шість чотирьохмісних лавок.

 

У молитві віруючі просили у Бога, щоб Папа Бенедикт XVI і всі, хто працює в Церкві, були, як і бл. Іван Павло II, слугами милосердя і об’єднання.

 

Наприкінці Літургії, яку відслужили італійською мовою шість священиків, кардинал Дзівіш вимовив співом марійну молитву "Regina caeli". Потім учасники Літургії підходили до папського гробу, клякали і молилися, а деякі також торкалися і цілували плиту, за якою знаходиться труна з тілом Кароля Войтили.

 

Оскільки вівтар у каплиці св. Себастьяна є передсоборовим, Служби Божі на гробі бл. Івана Павла II відправляють повернені у напрямі до віруючих. Після кардинала Дзівіша наступну Службу Божу там провів Митрополит Львова Архиєпископ Мечислав Мокшицький. Обидва єрархи були секретарями бл. Івана Павла II.

 

Ватиканські жандарми розповіли, що наразі каплиця св. Себастьяна буде доступною тільки для тих, хто відправляє Службу Божу. Вірні, які хочуть помолитися на гробі бл. Івана Павла II можуть зробити це тільки через бар'єр, що розділяє каплицю від головного входу базиліки.

 

За матеріалами: wiara.pl