//

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ на порозі впровадження капеланства набуває професійних рис

8 червня 2011року у Реколекційному центрі Львівської Архиєпрахії завершився триденний семінар капеланів Пенітенціарного душпастирства усіх єпархій Української Греко-Католицької Церкви. Він відбувався, з благословення преосвященнішого владики Михаїла (Колтуна), єпископа Сокальсько-Жовквівського, керівника Департаменту УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.


Семінар «Душпастирська  практика в’язничного служіння» загострив увагу капеланів на застосуванні у пастирських ситуаціях психолого-педагогічних знань, канонічного права, морального богослов’я, міжнародного і вітчизняного права у кримінально-виконавчій сфері. Професійний психолог, капелан 48-ї і 30-ї виправних колоній, Юрій Кузьо провів тренінг, мета якого полягала на виробленні второпної пастирської поведінки у ситуаціях, коли при спілкуванні з особою виявляються її суїцидальні нахили. Доктор канонічного права о. Роман Шафран розглянув пастирські ситуації, які вимагають від капелана уважного застосування церковних законів. Душпастирі УГКЦ служать в пенітенціарних установах для усіх людей у потребі без огляду на національну, соціальну, релігійну приналежність. Це особливий рід милосердного служіння, в якому нема місця для маніпуляції особою з огляду на різницю сповідань для її «навернення». Капелан служить для кожної людини у духовній чи фізичній потребі, щоб вона, залишаючись собою, ставала ближче до Бога.


За участі офіцерів Державної пенітенціарної служби України, співробітників Управління ДПСУ у Львівській області капелани дослідили можливості та колізії застарілого законодавства України щодо опіки та душпастирської допомоги ув’язненим. Напередодні зміни законодавства щодо впровадження інституту капеланства у тюрмах в Україні такі діалоги набувають все більшого практичного значення.


На завершення зустрічі капелани подарували пенітенціарним службовцям ікони Христа і Богородиці для Управління ДПСУ у Львівській області та для кожної з 8 пенітенціарних установ. Були вшановані також волонтерка з досвідом 20 років служіння ув’язненим жінкам п-і Марта Бліхар та священики о. Ігор Цар і о. Василь Гром.
З огляду на регулярне навчання та вдосконалення взаємодії з Державною пенітенціарною службою України Пенітенціарне душпастирство УГКЦ набуває професійних рис на порозі впровадження капеланства.

 

Департамент інформації УГКЦ