//

Патріарший паломницький центр УГКЦ прийняв першу групу паломників

5-13 вересня Патріарший паломницький центр УГКЦ, приймав в Україні першу групу паломників з Великої Британії. Організатором подорожі виступила організація «Допомога Церкві в Потребі» в Об’єднаному Королівстві. За словами Невіла Кірке Сміта, директора організації:«27 осіб, в тому числі жертводавці організації, приїхали в Україну, щоб стати свідками воскресіння Церкви після довгих років переслідування, атакож, щоб пізнати краще вашу культуру та познайомитись з викликами, що стоять перед Церквою». Групою паломників духовно заопікувався духівник організації – о. Мартін Едвардс.

 

Паломництво розпочалось Божественною Літургією (англійською мовою) у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового у Києві,після чого паломники мали оглядову екскурсію Києвом. Відтак, паломники з Лондона вирушили на Західну Україну, де відвідали багато храмів та монастирів у Львові. Гості також провели ряд запланованих зустрічей з віце-ректором семінарії Святого Духа - о. Орестом  Демко, та з ректором УКУ - о.д. Борисом Гудзяком. На завершення перебування  у Львові, гості з Великобританії мали зустріч з Архиєпископом Мечиславом Мокшицьким. Подорожуючи Львівщиною, паломники відвідали  Ходорів, Рогатин та монастир в Уневі.

 

Зі Львова паломники вирушили до Гошева на Ясну Гору, зупинились у монастирі Сестер Пресвятої  Родини,і мали одноденну екскурсію Стриєм, Трускавцем, Дрогобичем.

 

На шляху до Івано- Франківська, британські паломники відвідали храм Успіння Пресвятої Богородиці у Крилосі, де мали можливість поспілкуватись з парафіянами. З Івано-Франківська паломники мали виїзні екскурсії до Коломиї, Яремче після чого повернулися до Києва.

 

В останній день перебування в Україні, 13 вересня, прочани з Великобританії мали зустріч з Блаженнішим Любомиром в приміщенні київського Карітасу. Архиєпископ-емерит подякував жертводавцям благодійної організації «Церква в потребі» за їхню жертовну підтримку для Церкви в Україні, згадавши також засновника організації - о. Веренфрідавана Страатена, з якимБлаженніший був особисто знайомий. «Висловлюючи свою вдячність вам, - наголосив архиєпископ-емерит – тим самим я хотів би віддати шану покійному отцю Веренфріду, засновнику«Церкви в потребі»,тому справжньому апостолові християнської любові наших часів».

 

На завершення Невіл Кірке Сміт, зокрема відзначив: «Це була дуже натхненна подорож для нас…Було дуже зворушливо бачити так багато людей у церквах під час Літургії. Великим заохоченням для жертводавців організації «Допомога Церкві в Потребі» було особисте знайомство з людьми, яким ми допомагали».

 

Крім того, ділячись своїми враженнями про відвідини України, одна учасниця групи відзначила, що її особисто вразило занурення у Східно-християнську традицію та краса Літургії, і що по поверненні додому вона особливо молитиметься за тих людей, що померли в Сибірі, віддавши своє життя за віру.

 

Більш детальну інформацію про Патріарший паломницький центр УГКЦ можна довідатися за адресою:http://www.pilgrimage.org.ua/infos/1

 

Інформацію надав д-н Володимир Мальчин
Джерело: www.ugcc.org.ua