//

Патріарх Єрусалиму про ситуацію місцевих християн

28 травня-3 червня тривав тиждень молитов за мир в Палестині та Ізраїлі – екуменічна ініціатива Всесвітньої Ради Церков. Гаслом тижня стали слова: «Молитись, виховувати і боронити справедливість в Палестині».

 


«Справжньою людською кровотечею» назвав латинський патріарх Єрусалиму еміграцію християн зі Святої Землі. В той же час звідти втікають і євреї і мусульмани, часто цілими родинами. Останніх у країні багато, тому їх еміграція не викликає значного занепокоєння. «В той же час нас, християн, залишилось так мало, що виїзд навіть поодиноких осіб є поважною загрозою» - сказав Архиєпископ Фуад Туаль. Причинами виїзду християн патріарх вважає окупацію палестинських територій Ізраїлем, політичну ситуацію, важкі умови життя і брак роботи.

 


Незважаючи на складність ситуації, Архиєпископ Туаль бачить світло надії: у суспільстві сформувались численні групи, які складаються з сотень матерів, які втратили найближчих у конфліктах, серед них не лише християнки, але єврейки і мусульманки. Ці групи збираються разом, бо мають досить актів насильства і помсти. Крім того, значну роль відіграють контемплятивні монастирі, які своєю молитвою співдіють справі встановлення миру. Важливими є також католицькі школи, яких на території Палестини є 105, а також Католицький Університет Йорданії, в якому навчається вже більше 300 студентів.

 

За матеріалами: radiovaticana.org