//

Патріарх Варфоломій І стурбований антиекуменічними настроями в Церкві Греції

Патріарх Константинопольський Варфоломій І висловив стурбованість і жаль з приводу антиекуменічних заяв деяких грецьких православних єрархів. У листі до Архиєпископа Афінського і всієї Греції Ієроніма він висловив стурбованість, що таке ставлення "може поставити під загрозу єдність Церкви в цілому і єдність Православної Церкви зокрема". Причиною заяви стали поведінка деяких грецьких православних єпископів, які в останні дні піддали критиці Церкву Греції за участь у міжнародному екуменічному русі та проведенні православними двосторонніх і багатосторонніх богословських діалогів з християнами інших конфесій.

 

Духовний лідер світового православ'я заявив у своєму листі, що до цих пір заяви, в яких критикувався екуменізм, з'являлися в Церкві Греції в "обмеженому масштабі", але те, що сталося останнім часом, "досягло неприйнятного рівня". Варфоломій І посилається на недавню позицію Митрополита Пірей Серафіна, який 4 березня піддав анафемі папу Бенедикта XVI і "тих, хто з ним", а також протестантів, прихильників та учасників екуменічного руху, а також юдеїв і мусульман. Це сталося під час літургії в першу неділю Великого Посту, яка також називається Неділею Православ'я.

 

Патріарх Константинопольський закликав Архиєпископа Афінського і Священний Синод Грецької Церкви, який він очолює, офіційно спростувати і засудити ці невиправдані і небезпечні заяви й дії. За словами Патріарха, вони знаходяться в протиріччі з рішеннями, прийнятими спільно Православними Церквами. Предстоятель написав, що "маючи на увазі відповідь і офіційну позицію Церкви Греції, залишає за собою право вжити заходів на загальноправославному рівні, щоб запобігти повторенню подібної ситуації".

 

За матеріалами radiovaticana.org