//

Патріарх РПЦ у «калоші»: пародійна нагорода може привести до зміни закону

Патріарх Кирило несподівано став героєм вручення пародійної премії «Срібна калоша». Патріарх отримав премію «Чуровщина року» за «непорочне зникнення годинника» з фотографії на офіційному сайті. Варто нагадати, що сам годинник сфотографували під час одного з численних візитів патріарха в Україну.

Коли Кирилові задали запитання, звідки на його руці взялася настільки дорога річ, патріарх не знайшов нічого кращого, як збрехати – він сказав, що годинник був фотомонтажем. І тоді співробітники прес-служби патріархії стали прибирати годинник з інших офіційних фотографій. Фальсифікація виявилася непрофесійною: на одній із ретушованих фотографій годинник з руки глави церкви був прибраний, але у відображенні на столі чітко проглядався.

Ця історія стала предметом численних глузувань і привела до вручення премії, названої ім’ям глави російського Центрвиборчкому Володимира Чурова, який вважається головним фальсифікатором виборів у цій країні.

Реакція патріархії була передбачувана: її прес-служба назвала рішення організаторів церемонії «скоморошеством», ніби повернулася в ті давні часи, коли царі і священики переслідували народних насмішників-скоморохів за будь-який необережний вислів про владу.

 

Ще цікавіша реакція депутатів Державної думи. Представники партії «Єдина Росія» вирішили підготувати поправки в законодавство, згідно з якими організаторів церемонії можна буде звинуватити в екстремізмі. При цьому закон буде… мати зворотну силу. Для цього депутати планують переписати статтю 282 Кримінального кодексу Росії, змінивши її так, щоб справжні екстремісти нічого не боялися.

«Цю статтю часто застосовують до активістів російського патріотичного руху, в той же час дії, що підпадають, за нашою логікою, під збудження ворожнечі та ненависті, йдуть за іншою статтею», – розповів прокремлівській газеті «Известия» депутат Олексій Журавльов.

Це дійсно так. Учасниць ненависного церкві панк-молебню в храмі Христа-Спасителя в Москві судять за статтею «хуліганство», а от шовіністів і екстремістів судять за розпалювання релігійної чи національної ворожнечі. Але якщо «єдиноросам» вдасться домогтися свого, все буде інакше. І патріарх зможе без особливих проблем фотографуватися в брегеті і без нього: будь-яка спроба сказати правду про події в РПЦ буде розцінюватися як розпалювання релігійної ненависті і каратися в’язницею. Саме цього і вимагають від депутатів представники оточення Кирила.

Протоієрей РПЦ Всеволод Чаплін після пародійного нагородження заявив, що образа патріарха – не менш небезпечний злочин, ніж образа за національною ознакою, осквернення могил або національного прапора, і люди, що розпалюють релігійну ворожнечу, повинні відчути всю сувору силу закону, а не відбуватися штрафами.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода