//

Патріарх Лахам: всі сирійські заручники-християни звільнені після діалогу з викрадачами

 У Сирії були звільнені всі 240 християн-мелькітів, викрадених в понеділок 24 вересня в околицях села Раблех, розташованого поблизу ліванського кордону і міста Кусаїр, в сирійській провінції Хомс. Цю новину повідомив кореспонденту Ватиканського радіо греко-мелькітський Патріарх Дамаску монс. Григорій III Лахам.
«Визволення людей, - сказав Патріарх, - стало можливим завдяки діалогу між жителями селища Раблех і озброєними викрадачами ... Це ще один приклад того, як діалог може відкрити всі двері або, принаймні, багато з них.


Спочатку місцеві жителі майже нічого не знали про викрадачів. Було лише відомо, що це - озброєна група, яка хотіла розпалити вогонь ворожнечі між різними релігійними громадами - християнами і мусульманами. Протягом 20 днів загін знаходився поряд з селом, і після викрадення місцеві жителі змогли розшукати його місце розташування за залишеними слідами. Люди дізналися, ким були викрадачі, і їм вдалося домовитися, мотивуючи тим, що всі вони - громадяни Сирії і що вони повинні жити як брати.


Причина, через яку сталося викрадання, до кінця невідома. Але я переконаний, - заявив Патріарх Дамаску, - що сам факт сусідства та діалогу зіграв тут вирішальну роль. В арабській культурі є прислів'я: «Твій сусід - перший гість в твоєму домі». І треба сказати, що саме завдяки особистим контактам і дружбі це стало надихаючим прикладом вирішення багатьох проблем».


«Слід зауважити, - продовжив Патріарх, - що приводом  викрадення людей не була їх належність до християнства, тому що більшість віруючих в Раблехе - християни. Тут знаходиться велика східна католицька громада, мароніти, мусульмани-алавіти ... На жаль, відносини з алавітами дуже болючі. Сьогодні існує тенденція називати першопричинами конфліктів християн, щоб проблема прийняла релігійного забарвлення, стаючи громадянською війною між різними громадами. Всі ми - Патріархи, єпископи, політики, - повинні докласти максимум зусиль, щоб уникнути подібного протистояння і запобігти загрозі громадянської війни, - війни між братами.


Ще одна негативна тенденція стосується політиків і їх умисного використання релігії в своїх цілях, штучного залучення християн для вирішення проблем громад нехристиянських, наприклад, виставляючи їх на лінії конфлікту між одними й іншими групами мусульман».


На закінчення інтерв'ю Ватиканському радіо Патріарх Дамаску монс. Григорій III Лахам висловив надію на те, що «примирення» - це слово майбутнього для всіх жителів Сирії.

 

За матеріалами ru.radiovaticana.va