//

Пастора, якого засудили до смертної кари, звільнили з в'язниці

Суд у Тегерані постановив звільнити з в'язниці іранського протестантського пастора Юсефа Надархані, якого торік засудили до смерті за віровідступництво, тобто перехід з ісламу в християнство. Суд, оголошений 8 вересня, став несподіванкою, оскільки очікувалося нового судового розгляду, на якому мали представити нові звинувачення проти 35-річного священнослужителя. Тоді як суд вирішив, що звинувачення базуються на доказах "підготовлених з умислом" для того, щоб отримати новий вирок, якого хотіли б багато ісламських активістів. Цю інформацію підтвердили представники Церкви Ірану, членом і пастором якої є Надархані.

 

Священика звільнили від обвинувачення у віровідступництві, але натомість визнали винним у "євангелізації мусульман". Його засудили до позбавлення волі на три роки, але за відбуття вироку суд зарахував йому ув'язнення з жовтня 2009 року, тому – як стверджує вирок – засуджений "вже відкупив свою провину". Один з членів Церкви – Фіруз Кандзані сказав, що звільнення їхнього одновірця є "відповіддю на наші молитви", і додав, що Юсеф має залишити камеру "сьогодні після полудня".

 

Останніми днями іранський християнських веб-сайт – Farsi Christian Network писав про нові звинувачення Надархані, серед яких "бандитизм та вимагання", замість раніше приписуваних йому звинувачень у "віровідступництві". За повідомленнями християнських активістів, у результаті сильних протестів міжнародного співтовариства, іранський уряд хотів змінити хід справи, "фабрикуючи безапеляційні звинувачення", тому так зростало занепокоєння долею пастора.

 

35-річного протестантського пастора заарештували 13 жовтня 2009 року в місті Рашт на півночі Ірану (Каспійське море), коли він намагався офіційно зареєструвати свою церкву. Коментатори вважають, що це було пов'язано з критичною позицією щодо ісламської монополії на освіту дітей в цій країні. Спочатку його звинуватили за протест, але пізніше звинувачення змінили на віровідступництво і євангелізацію мусульман. Саме на цій підставі його засудили до смертної кари. Як і він, за визнання християнства і за діяльність задля своєї релігії, сьогодні в іранських в'язницях перебуває 16 осіб.

 

Цивільне право цієї країни не визнає віровідступництва за злочин, але впродовж певного часу цю тему обговорюють. У випадку Надархані, який описали як "фальшивий" і "позазаконний", існував, здається, політичний тиск на судових чиновників, які розділилися у справі остаточного вироку. Суд використовував статтю 167 конституції країни, яка свідчить, що якщо судді не знаходять підстав для рішень у цивільному праві, вони мають "цитувати відповідні ісламські джерела або важливу фетву (постанову імама) і на цій основі дати вирок".

 

За матеріалами: wiara.pl