//

Пастирський лист з нагоди 600-ліття перенесення столиці львівських архиєпископів РКЦ з Галича до Львова

Улюблені Брати в Христовому священстві!

Дорогі брати і сестри, що живете у чернечих спільнотах!

Улюблені брати і сестри!

 

Від 1 лютого ми святкуємо в нашій львівській Церкві Ювілейний Рік, тобто подячну молитву за шістсотріччя перенесення метрополії з Галича до Львова. Святі ювілейні двері львівської Катедри символізують наш життєвий шлях, в якому ми постійно переходимо через браму часу, тобто дару життя отриманого від Творця. Святі двері нагадують нам, що спливаючий час залишає по собі слід, ознаку наближення до Царства Небесного, де нас чекає Ісус Христос.

 

Наша Архідієцезія дивиться на шістсотрічну історію перебування у Львові. І в цьому погляді ми маємо за що Богу дякувати і за що Його перепрошувати. Дякуємо за святих і богобоязних людей, як духовних так і мирян. Це вони, натхнені Божою мудрістю, сформували і зміцнили віру, подбали про місце культу, присвятили свій час Божому Царству. З жалем і болем серця перепрошуємо за братів і сестер, яким не вистачило сміливості і ентузіазму в поширенні Євангелія, які залишили Церкву і перестали чинити добро. Їхнє ставлення змушує нас перепросити Доброго Бога.

 

Дякуючи і перепрошуючи, не забуваймо попросити Бога про благословення на майбутнє, якого не знаємо, а яке довіряємо Його провидінню. Бог знає, що нам потрібно і приходить на допомогу, заохочуючи нас словами: "Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам" (Мт 7,7); "І все, чого ви в молитві попросите з вірою, то одержите" (Mт 21,22); "Пильнуйте й моліться, щоб не впасти на спробу" (Mт 26, 41).

 

Навчені Словом Бога, ми повинні долучитися до спільної молитви Ювілейного Року, центральним пунктом якого буде щорічна процесія на честь покровителя нашої Архідієцезії бл. Якова Стрепи. Цього року вона відбудеться в суботу 8 вересня і традиційно розпочнеться в Санктуарії св. Антонія з Падуї у Львові богослужінням о 9:30, після чого вирушить вулицями Львова до Архікатедри. О 11:00 урочисту Євхаристію служитиме делегат Святішого Отця Бенедикта XVI кардинал Юзеф Томко з Ватикану. Після Євхаристії на катедральній площі передбачено євангелізаційний концерт, а ввечері у Львівській Опері – вечір на честь Папи і прем’єра фільму про бл. Йоана Павла ІІ – "Я Вас шукав". Нехай буде це для нас великим привілеєм і честю, що сам Папа Бенедикт XVI приєднується до наших урочистостей через свого делегата, згаданого уже кардинала Юзефа Томко, і таким чином стає посеред нас, як Намісник Ісуса Христа.

 

Мої улюблені!

Ми пам’ятаємо і носимо в серці урочистість завершення Євхаристійного Конгресу. Це був прекрасний досвід віри і відчуття спільноти, яку творить наша Церква на Україні. Пригадуються мені слова з Діянь Апостолів, які можна віднести до тієї події: "А люди, що увірували, мали серце одне й одну душу" (Ді 4,32). Прошу, нехай і тепер ці слова оживуть в нашій подячній присутності під час головної урочистості Ювілейного Року. Один дух нехай об’єднає деканати, парафії, родини, рухи і католицькі спільноти нашої Архідієцезії. Нехай душпастирі разом зі своїми вірними прибудуть на це наше свято.

 

Є такий вислів – "Найкоротшу пам’ять має вдячність". Дуже часто нас болить брак вдячності у інших, тому нехай не ображає інших відсутність нашої подяки, особливо, коли вдячністю ми прагнемо обдарувати нашого Бога. Св. Павло Апостол пишучи до Римлян застерігав їх дуже сміливими словами: „Бо, пізнавши Бога, не прославляли Його, як Бога, і не дякували, але знікчемніли своїми думками, і запаморочилось нерозумне їхнє серце. Називаючи себе мудрими, вони потуманіли” (Рим 1,21-22). Ці болючі слова не можуть, мої улюблені, мати відношення до нашого життя і нашої постави. Наша Церква не така, наша віра не така. Наша вдячність не така. Вона інша, бо опирається на шані перед Богом, на подяці, яка випливає з мудрості нашого серця і віри.

 

Улюблені в Христі!

 

Завершуючи це коротке слово запрошення, не можу байдуже оминути священиків і вірних Мостиського Деканату, які минулого року подбали про літургійне приготування процесії і Євхаристії, складаючи з цієї нагоди в дарі вівтаря літургійні шати з образом бл. Якова Стрепи. Дякуючи за активну участь, віддаю вас опіці Матері нашого Господа, яку вшановуєте в Санктуаріях в Мостиськах і Крисовичах.

 

З вдячністю дивлюсь також в сторону Самбірського Деканату, якому випало літургійне приготування цьогорічних ювілейних урочистостей. Вас з вдячністю віддаю опіці Марії, яка вибрала собі Рудки, Лановичі, Сусідовичі і Нижанковичі, як особливі місця своєї присутності і дякую за дар, який ви готуєте, що нехай ще залишиться таємницею. А всіх інших вірних нашої Архідієцезії я веду до Матері Божої Благодатної в нашій львівській Катедрі і дякую за вашу щоденну молитву, перебування у єдності Церкви і присутність 8 вересня на процесії і подячній Євхаристії у Львові.

 

З серця усім благословляю: В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

 

Львів, 28 серпня 2012 року
Архієпископ Мечислав МОКШИЦЬКИЙ
Львівський Митрополит

Джерело: www.catholic-media.org